DRAMA SA SLOMLJENOM RUKOM

I Ana Zaninović izborila OI u Londonu

16.07.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Nakon što je u subotu njezina sestra Lucija uspjela izboriti plasman na Olimpijske igre u Londonu to je isto u nedjelju, posljednjeg dana taekwondaških olimpijskih kvalifikacija u glavnom gradu Azerbajdžana, ostvarila u kategoriji do 57 kg sestra blizanka Ana Zaninović

Put najboljoj taekwondoašici svijeta bio je izuzetno težak, jer su u njenoj olimpijskoj kategoriji do 57 kg i to na njenoj strani ždrijeba, bile su čak tri aktualne svjetske prvakinje iz kategorija do 53, 57 i 62 kilograma.

Ana je kao četvrta nositeljica u prvom kolu bila slobodna, u drugom je s lakoćon nadvisila reprezentativku Srbije Tanju Tanačković sa 9:1, u trećem je svladala Finkinju 6:3, a u četvrtfinalu bila bolja od Libanonke Andree Paoli sa 15:7.

Nakon toga se na tatamiju odvijala prava drama, jer je dvije sekunde prije kraja polufinalnog susreta, sudac dosudio Ani kazneni poen kojim je sa 6:5 pobijedila Kineskinja Yuzhuo Hou.

Ani je nakon toga preostala samo borba za broncu i jedino preostalo mjesto na svjetskim olimpijskim kvalifikacijama za odlazak u London.

Protivnica joj je bila Japanka Hamada, a u prve dvije runde Splićanka je bila u vodstvu, ali je u trećoj dobila udarac u ruku koji je prouzrokovao prelom kosti. Deset sekundi prije kraja susreta Ana je gubila sa 4:7 u bodovima i onda udarcem u glavu protivnice izjednačila na 7:7 i izborila dodatnu rundu u kojoj je pobijedila zlatnim bodom.

Tako je Hrvatska reprezentacija uspjela preko svjetskih kvalifikacija u London poslati dvije taekwondoašice čime je još jednom dokazala da je u ovom trenutku među najvećim svjetskim velesilama, jer Španjolska ili Amerika za sada nemaju niti jednog predstavnika u Londonu, a Turska samo jednog.

Ovim uspjehom stigli smo uz bok Iranu, Kini, Kineskom Tajpehu i Rusiji, a ispred Hrvatske je tek Koreja koja je plasirala sva četiri natjecatelja na OI.

'Presretni smo ali još nismo sabrali dojmove i trebat će vremena da se slegnu emocije', kazao je po završetku borbe izbornik Toni Tomas, napomenuvši da će nakon podjele odličja Ana otići u bolnicu na rendgen kako bi se utvrdilo što je s rukom koju ne može micati i koja je najvjerojatnije pukla prilikom jednog udarca Japanke.