KOMENTAR TJEDNA

Huligani su krivi za sve, a i najbolje prodaju

29.11.2008 u 08:05

Bionic
Reading

Huligani su krivi za sve, a i najbolje prodaju

Svijet se opet zgrozio ponašanjem hrvatskih huligana? Pa baš i nije! Sve se to događa i kod njih, samo što to oni malo bolje skrivaju. Hrvatska se poziva na europske zakone u borbi protiv huligana, a u zemljama Europske unije, gdje ti zakoni vladaju, navijači kamenuju suparnike u autobusima (Njemačka), probadaju se međusobno noževima (Italija), dogovaraju tučnjave dalje od stadiona (Engleska), a navijačko nasilje nije nepoznanica ni u Španjolskoj i Francuskoj. Ni bogate Lige petice nisu uspjele pobijediti huligane kojih je, što je i logično s obzirom na broj stanovnika, znatno više nego kod nas.

Zašto onda imamo dojam da je kod nas opsadno stanje kada igraju Dinamo i Hajduk ili da je nakon tučnjave u centru Praga srušeno pola glavnog grada? Odgovor je - interes! Vlasnici medijskih kuća nakon navijačkih nepodopština zadovoljno trljaju ruke i skrivećki se smijuckaju jer će skočiti gledanost ili tiraža, pa takve vijesti odmah idu na naslovnicu na kojoj je najbolje imati što krvaviju fotografiju. Što strašnije, to bolje. I Vlada je u tim trenucima mirna. U drugi plan pada inozemni dug, sumnjiva privatizacija, rasprodaja Hrvatske, nezaposlenost, visoke cijene, ubojstva. U prvom planu je 300 huligana na čijoj se gluposti dobro zarađuje i koji su za sve krivi.

I narod to 'puši'. Novine se bolje prodaju, više je gledatelja pred malim ekranima za vrijeme vijesti. Svima je zanimljivo takvo što pročitati i prokomentirati. Zbog nas i vas samih, huligani će uvijek biti u središtu pozornosti, umjesto da to bude neki nadareni matematičar i fizičar. Samo gluposti se, očito, dobro prodaju.

Ne branim huligane i njihovo ponašanje, nego strogo osuđujem, ali blago nama, ako je ta šačica 'divljaka' najveći problem Lijepe Naše, koji zbog gluposti zaslužuju veći dio medijskog prostora nekoliko dana zaredom!