PROCESUIRATI SVE

'Huligani su i oni skriveni iza odore'

06.05.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Nakon subotnjih nereda, za vrijeme i nakon derbija između Dinama i Hajduka, priopćenjem se obratio i klub navijača hrvatske nogometne repreznatcije

Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije u svojem je priopćenju pozvao na toleranciju među svim stranama, klubovima, navijačima i policijom, ali i zatražilo preispitiavnje odgovornosti te traženja krivca na svim stranama, kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale.

Mi Hrvati

je uzvik koji tako često koristimo na utakmicama naše reprezentacije, u koju se svi kunemo i koja je naša svetinja, simbol patriotizma i ponosa.

Danas dva nesretna Hrvata leže pod istim krovom jedne hrvatske bolnice, gdje ih liječe hrvatski liječnici. Jedan je navijač hrvatskog nogometnog kluba čiji su navijači tako ponosno otišli u rat i nažalost nisu se svi vratili, dok je drugi pripadnik hrvatske policije koja je prva stala u obranu domovine i krvlju obranila našu domovinu, našu opstojnost, naš integritet i na kraju našu reprezentaciju i Hrvatsku nogometnu ligu. Zvuči patetično, ali to su činjenice.

A mi danas zauzimamo stavove, optužujemo navijače, optužujemo policiju, stvaramo klanove, teorije zavjere, pokazujemo moć, izmišljamo priče, podižemo nakladu i gledanost. Danas smo rijetka zemlja u kojoj je sportski događaj pitanje borbe na život ili smrt, u kojoj klubovi i reprezentacija igraju svake godine utakmice života ili smrti, egzistencije ili propasti. Zemlja u kojoj političari daju olaka obećanja, na koja zaborave sa prvim zrakama sljededeg jutra. Zemlja koja kronično boluje od nedostatka časti i ponosa. Zemlja gdje menadžeri prodaju igrače za milijune, a igraju na oranicama ili ruševinama.

Ne gospodo, nije nas to iznenadilo. Upozoravali smo, molili, preklinjali, jer znali smo da će se to dogoditi. 01.05.2010 navijači su izgubili, pobjedu su odnijeli huligani, oni koji su već godinama problem svih stadiona na kojima su bili, oni koje definitvno treba zauvijek udaljiti sa stadiona, procesuirati, kazniti i zabraniti.

A njima su se pridružili huligani koji su se sakrili iza svoje kacige, odore i ovlasti koje imaju. Koji su udarali, djecu, djevojke, starce, prolaznike...
I oni su imali svoj pir mržnje te noći.
Procesuirati treba jedne i druge, bez obzira na stranu, to trebamo učiniti zbog svih nas, zbog sporta, zbog nogometa. A najviše zbog naše djece.
Zato molimo državne institucije, navijačke udruge i sve građane RH da se osvijeste dok je vrijeme, ne treba sanirati posljedice, nego odstraniti uzrok.