Fifa World Cup Trophy

Hrvatsku napustio najbolje čuvani sportski trofej

12.12.2008 u 09:10

Bionic
Reading

Ovaj tjedan u Zagrebu je bio izložen trofej namijenjen pobjedniku Svjetskog nogometnog prvenstva. Priliku da najcjenjeniju sportsku nagradu vide uživo i fotografiraju se s njom imali su, nažalost, samo odabrani

U hotelu Regent je 'boravio' najveći trofej koji se može osvojiti u nogometu, onaj namijenjen najboljoj reprezentaciji na svijetu. Zlatom optočena replika stigla je u utorak u Zagreb na tri dana, a sredinom srpnja 2010. bit će predana pobjedniku SP-a u Južnoj Africi.

Tri dana, koliko je Fifa World Cup Trophy bio u Hrvatskoj, priliku da ga uživo pogledaju imali su klijenti i partneri Vise te mediji. No, puk koji obožava tu najvažniju sporednu stvar na svijetu nije imao pravo pristupa. Jedina šansa za ljubitelje nogometa su Bilićevi izabranici koji bi trebali biti najbolji na Svjetskom prvenstvu 2010, te bi se taj trofej tada vratio u našu zemlju.

Inače, Fifa World Cup Trophy se dodjeljuje osvajaču Svjetskog prvenstva od 1974, kada su ga dobili njemački reprezentativci. Dotad je najbolja reprezentacija dobivala trofej Jules Rimet, koji je nosio ime po bivšem predsjedniku Fife, a u trajno vlasništvo ga je dobio Brazil nakon osvojene treće krune.

Novi, 36,5 cm visok i 6,175 kg težak trofej, više se ne može dobiti u trajno vlasništvo, nego pobjednik dobiva repliku koja je bila izložena u Zagrebu i baš tu će dobiti najbolja reprezentacija na SP-u 2010. Original se nalazi u sjedištu Fife u Zürichu.

Prvi trofej Jules Rimet dva puta je bio ukraden, a drugi puta nije nikada ni pronađen. Zato se novi Fifa World Cup Trophy čuva pod jakim osiguranjem koje ga je pratilo i u Hrvatskoj. To je zasigurno najbolje čuvana sportska nagrada koja za svakog reprezentativca ima neprocjenjivu vrijednost.