SVI SPREMNI

Hrvatski skijaši i skijašice najavili dvije spektakularne slalomske utrke na Sljemenu

03.01.2020 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatska skijašica, 22-godišnja Leona Popović slalomsku je utrku za Svjetski kup koja će se voziti u subotu na Sljemenu (prva vožnja u 13, druga u 16.15 sati) najavila je sjajnim rezultatom prije pet dana u austrijskom Lienzu gdje je 26. mjestom stigla do prvih slalomskih bodova u karijeri

'Na toj utrci iznenadila sam samu sebe i jako sam zadovoljna rezultatom, koji je potvrda mojem dugotrajnom radu. Tijekom vožnje nisam mogla procijeniti koliko dobro idem, ali u cilju sam shvatila da su to bile odlične vožnje. Prvi slalomski bodovi ove sezone su tu i nadam se da ću na Sljemenu ponoviti dobre vožnje. Imat ću visok startni broj, ali s obzirom da je staza kvalitetna vjerujem da ću napraviti odličan rezultat', naglasila je Popović, kojoj će ovo biti treći nastup na Snježnoj kraljici.

Popović će u subotu krenuti sa starta s brojem 71 u konkurenciji 74 skijašice. Osim nje, vozit će i Ida Štimac, koja će u svom drugom sljemenskom nastupu imati broj 73.

'Vraćam se nakon procesa oporavka od ozljede prednjih križnih ligamenata i za mene je ovo važna utrka. Teško razdoblje je iza mene, ali osjećam se dobro i nakon dvije godine sam u odličnom stanju, što mi je najveći razlog za sreću. Radujem se sutrašnjoj utrci u kojoj očekujem da ću pokazati svoje najbolje skijanje, najbolje vožnje s treninga te da ću dobro odvoziti i biti zadovoljna. Staza je odlična, dobro je pripremljena što je važno za sve startne brojeve', izjavila je Štimac koja je ove sezone već nanizala nekoliko postolja na FIS utrkama.

Prva će u subotnju prvu vožnju krenuti Slovakinja Petra Vlhova, nakon nje će sa starta krenuti Švicarka Michelle Gisin, a treća Austrijanka Katharina Liensberger. Braniteljica naslova 'Snježne kraljice', četverostruka sljemenska pobjednica i najbolja skijašica današnjice Amerikanka Mikaela Shiffrin na izvlačenju je u petak dobila startni broj sedam.

U nedjelju će u muškoj utrci sudjelovati šest hrvatskih skijaša, Istok Rodeš, Matej Vidović, Elias Kolega, Filip Zubčić, Samuel Kolega i Leon Nikić. Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović pokušat će ponoviti sjajne rezultate iz prošlogodišnje utrke, kada su sva trojica završila među 20 najboljih.

'Nakon prošlogodišnjeg sedmog mjesta na Sljemenu ne osjećam poseban pritisak. Trenirali smo tri dana u Italiji i prije toga na Crvenom spustu. U izuzetno sam dobroj formi i na meni je da pokažem svoja dva najbolja 'laufa' u nedjelju. Ako to uspijem, siguran sam da će rezultat biti jako dobar. Najveći pritisak stavljam sam na sebe i mislim da je to dobro, nosim se s tim odlično i to me motivira da budem što bolji. Imamo još šest utrka u siječnju, idem od utrke do utrke i davat ću svoj maksimum, a vjerujem da će onda doći i odlični rezultati', rekao je Istok Rodeš koji je ove sezone na utrci prvog slaloma u Svjetskom kupu u Leviju završio na 14., a u Val d'Iseru je bio 25.

  • +5
Javno izvlačenje startnih brojeva za skijašice Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na Snježnoj će kraljici nastupiti i Elias Kolega koji je u Leviju osvojio 19., a u Val d'Iseru 15. mjesto.

'Na Sljemenu treniram već godinama i smatram da je najveći izazov dužina staze, radi koje natjecatelji mogu izgubiti koncentraciju i zato se na zadnjem dijelu staze događaju pogreške koje odlučuju utrku. Osjećam se dobro, pripremao sam se na Crvenom spustu tjedan dana uoči utrke, a zadnjih par dana sam vozio gornji dio staze. Zadovoljan sam pripremom i vjerujem da ću se pokazati u svojem najboljem izdanju', komentirao je Elias Kolega.

Matej Vidović prošle je godine na Sljemenu završio na 15. mjestu, a ovogodišnju je utrku najavio s velikim očekivanjima.

'Zadnja tri dana Istok i ja smo se pripremali u Italiji, gdje smo imali odlične uvjete. Prije toga smo i na Sljemenu vozili cijelu stazu te sam zadovoljan pripremama. Spreman sam, zdravlje me služi dobro i za mene je cilj da na Sljemenu odvozim svoje dvije najbolje vožnje. Uvijek postoji drugačiji osjećaj voziti na domaćem terenu, a za mene je najvažnije da ostvarim svoj maksimum i vozim najbolje što mogu', kazao je Vidović koji je ove sezone jednom bio u bodovima, u Val d'Isereu kada je bio 20. Filip Zubčić četiri je puta nastupio na utrkama Snježne kraljice, a ove sezone slalomsku utrku u Leviju odvozio je odlično i završio na 16. mjestu.

'Ove sam sezone slalomske utrke otvorio odlično, kako sam i zamislio. Trenutno startam s visokim startnim brojevima i cilj mi je bio osigurati što bolju startnu poziciju. Skijam dobro i osjećam se spremno za utrku. Veleslalom i slalom su ove sezone na zadovoljavajućoj razini, a posebno sam sretan što sam uspio povezati dvije odlične vožnje u veleslalomu. Nadam se da ću u siječanj ući u najboljoj formi jer nas očekuje mnogo utrka i važno je osigurati nove bodove', izjavio je Zubčić koji je ove sezone uz sjajne rezultate u slalomu, završio dvije utrke veleslaloma među prvih 10 skijaša te pokazao dobru formu u svim tehničkim disciplinama.  

Samuel Kolega u nedjelju po treći put nastupa na Sljemenu.

'Za mene je sezona počela odlično i bez ozljeda. Prvi dio sezone sam započeo najbolje do sada, vozim odlično FIS utrke, a u Svjetskom skijaškom kupu i Europskom kupu još uvijek pokušavam ostvariti bolje rezultate. Na Sljemenu želim pokazati svoje najbolje skijanje s treninga i odvoziti što bolju utrku', naglasio je Samuel koji je nastup na Sljemenu najavio sjajnim prvim mjestom na FIS slalomskoj utrci voženoj u talijanskom Ladurnsu.  Najmlađem Leonu Nikiću ovo će biti drugi nastup na Sljemenu, a najavljuje ga vrlo optimistično.

'Pripreme su za mene krenule problematično, odnosno imao sam manju ozljedu zbog koje sam morao pauzirati šest tjedana. Nakon ozljede nastavio sam skijati odlično i očekujem da ću uspješno završiti utrku na Sljemenu te dokazati da se na mene može ozbiljno računati.'  

Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, start prve vožnje bit će u 13, a druge u 16.15 sati. Muški slalom održat će se u nedjelju s početkom prve vožnje u 14.15, a druge u 17.40 sati.