UZELI NASLOV PRVAKA

Hrvatski ronioci na dah najbolji na svijetu

17.09.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Hrvatski ronioci na dah predvođeni Goranom Čolakom dokazali da su najbolji na svijetu! Uvjerljivo su pobijedili na momčadskom svjetskom prvenstvu prema pravilima asocijacije AIDA, održanom od 9. do 15. rujna u Nici

U oštroj konkurenciji od 37 zemalja, naši su se ronioci Goran Čolak, Veljano Zanki i Božidar Petani zasluženo popeli na pobjedničko postolje, ostavivši iza sebe srebrnu ekipu Francuske i brončani tim Češke.

U svakoj momčadi natjecala su se po tri natjecatelja u tri discipline: statici, dinamici i ronjenju u dubinu s konstantnim opterećenjem. Ukupan rezultat momčadi određivao se zbrojem bodova svakog člana u sve tri discipline.

Vrlo jaka konkurencija i stroga pravila natjecanja prema kojima se i najmanja pogreška može kazniti diskvalifikacijom, nije spriječila naš tim na putu do zlata. Nakon prvog kruga natjecanja u disciplini konstantno opterećenje, hrvatski je tim bio drugi. Disciplina statika donijela im je prednost, a konačnu pobjedu ostvarili su u zadnjem krugu u disciplini dinamika. Goran Čolak je ostvario najbolji rezultat preronivši 236 m, dok su Božidar Petani i Veljano Zanki preronili 200 m. Ukupno su osvojili 840,6 bodova što je najviše na svim timskim svjetskim prvenstvima do sada.

'Pobjedom smo dokazali da vrh svjetskog ronjenja na dah pripada Hrvatskoj', izjavio je naš najbolji ronilac Goran Čolak. Svjetski i europski prvak istaknuo je kako mu u postizanju vrhunskih rezultata pomaže partnerstvo s tvrtkom Solgar, vodećim proizvođačem dodataka prehrani u svijetu.

'Zlatna medalja posebna je i zato što smo je osvojili u francuskoj prijestolnici ronjenja na dah, Nici, otkud su potekli mnogi velikani ronjenja na dah', rekao je Veljano Zanki.

Na prošlogodišnjem pojedinačnom AIDA svjetskom prvenstvu, ekipa Hrvatske također je bila je najuspješnija s osvojenih pet medalja i svjetskim rekordom koji je postavio Goran Čolak u disciplini dinamika s perajama.