hrvoje PERIĆ za tportal

Hrvatski reprezentativac ostao zatočen u Italiji, a iz kluba ga ne puštaju kući: Trgovine su opustošene, atmosfera je kaotična!

10.03.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Nakon što je talijanska vlada donijela odluku da se obustavljaju sva sportska natjecanja u domaćim prvenstvima među igračima je zavladala pomutnja. Među mnogobrojnim sportašima koji su ostali u Italiji ima i velik broj Hrvata, a kontaktirali smo s jednim od njih…

Zbog epidemije koronavirusa od 9. ožujka Talijanski olimpijski odbor konačno je prelomio i zabranio je sva sportska natjecanja!

'Zbog koronavirusa sva sportska natjecanja na svim razinama u Italiji se prekidaju do 3. travnja', glasi odluka talijanskih vlasti.

>>> Koronavirus nastavlja uzimati živote u Italiji; cijela zemlja je u karanteni, a prekinuta je i Serie A

Mjera je to koja je stvorila pomutnju među sportašima koji profesionalno igraju u Italiji jer zapravo nitko ne zna hoće li se uopće prvenstva nastaviti ili će ova sezona biti – obrisana.

Jedan od hrvatskih sportaša koji je 'zapeo' u Italiji je i 34-godišnji dubrovački košarkaš Hrvoje Perić, trenutačno član kluba Pallacanestro Trieste, u koji je stigao iz Venecije, u kojoj je igrao pet sezona. Nekadašnji igrač Splita i Zadra od 2012. igra u Italiji i jako je dobro upoznao njihov mentalitet, ali ovo što se događa zadnjih dana opisao je samo jednom riječju – kaos!

'Kao što znate, od jučer je cijela Italija u tzv. crvenoj zoni i život nam se preko noći pretvorio u kaos. Malo prije sam otišao do trgovine i već u 9.15 sati ničega nije bilo od voća, povrća, suhomesnatih ili mliječnih proizvoda. Trgovine su opustošene! Ovdje u Trstu, koji je ipak daleko od Milana i okolice, gdje je najgore, stanje je dramatično. Stvorila se panika, ljudi jedni druge izbjegavaju i paze da budu barem metar udaljeni, svi nose maske. Ja osobno nemam straha, ali sve se ovo otelo kontroli jer, koliko vidim oko sebe, atmosfera je kaotična', kazao je za tportal hrvatski reprezentativac Perić, već tjednima odvojen od obitelji, a u klubu mu nitko ne zna reći treba li i kada doći na trening.

'Supruga i dvoje male djece već su neko vrijeme u Dubrovniku, a nama su u klubu rekli da ostanemo u svojim stanovima u Trstu i čekamo upute. Znam samo da ne smijem kući, niti smijemo trenirati. Evo, moji suigrači Amerikanci žele kući što prije i svi smo se našli u čudnoj situaciji. Molili smo dopuštenje da nas puste kući jer ionako se neće ništa igrati do 3. travnja, ali nismo ga dobili. Totalno je to nelogična situacija, a tako je u svakom klubu', dodao je Perić te ponovno proživljava dane kao u ratno doba, kada je imao sedam, osam godina u rodnom Dubrovniku, okruženim srpskom vojskom i sustavno granatiranom.

'Mi koji se sjećamo ratnih dana nismo u panici, ali s druge strane nerealno je da ovako živimo dulji period. Mora se pronaći neko rješenje. Od danas je uvedeno pravilo da se nakon 18 sati više ne smije izvan kuće bez posebne dozvole. Baš sve je nakon 18 sati zatvoreno, od barova i restorana pa do trgovina i svega ostalog. Eto, u takvim uvjetima mi igrači čekamo hoćemo li moći trenirati iako ja osobno tu ne vidim smisao jer nitko ne zna hoće li se prvenstvo nastaviti. Po meni bi najbolje bilo da uskoro ponište ovu sezonu u svim sportovima i da se dogodine krene ispočetka. Proći će i ovo, ali trenutačno je situacija kaotična', za kraj je rekao Perić.

  • +4
Epidemija koronavirusa u sjevernoj Italiji Izvor: EPA / Autor: CESARE ABBATE