spetakl dan uoči hanžeka

Hrvatski rekorder Mihaljević protiv svjetskih prvaka na zagrebačkim fontanama

25.08.2019 u 13:19

Bionic
Reading

Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević nastupit će na Memorijalu Ivana Ivančića, natjecanju koje se na bacalištu kraj zagrebačkih fontana održava u sklopu IAAF atletskog mitinga, a na kojem će i ove godine nastupiti ponajbolji svjetski bacači, među njima i dvojica svjetskih prvaka.

Natjecanje u bacanju kugle pokraj zagrebačkih fontana, koje se otprije pet godina održava pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića, omiljeno je među najboljim svjetskim kuglašima, a to pokazuje i ovogodišnja startna lista. U nikad jačoj sezoni bacanja kugle, u kojoj je čak sedam kuglaša prebacilo 22 metra, većinu onih najboljih gledat ćemo 2. rujna i u Zagrebu.

U sjajnoj formi, tako, na Hanžek dolazi aktualni svjetski prvak i trostruki pobjednik natjecanja na fontanama Novozelanđanin Tom Walsh, koji je u subotu pobijedio na mitingu Dijamantne lige u Parizu sa 22,44 metra.

U jednako dobroj formi je i svjetski i olimpijski doprvak te svjetski prvak iz 2015. Joe Kovacs, koji je krajem srpnja na američkom prvenstvu bacio kuglu 22,31 m. Na startnoj listi je i njegov sunarodnjak Darrel Hill, koji je na prvenstvu SAD-a bacio 22,11 m, a lanjski osobni rekord mu je čak 22,44 m.

Njima će se u Zagrebu suprotstaviti odlični Poljak Konrad Bukowiecki s ovogodišnjim osobnim rekordom od 21,97 m te hrvatski rekorder Filip Mihaljević koji je u Parizu bacio vrlo dobrih 21,22 m, a njegovih rekordnih 21,84 m deveti je rezultat sezone na svjetskim ljestvicama.

Vrlo vjerojatno ćemo na fontanama gledati još jedno natjecanje na kojem će za pobjedu trebati baciti kuglu preko 22 metra, a rekord mitinga od 2016. sa 22,28 m drži aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser.

Memorijal Ivana Ivančića – privremena startna lista:

  • Filip Mihaljević (HRV)
  • Mesud Pezer (BiH)
  • Tom Walsh (NZL)
  • Darrell Hill (SAD)
  • Joe Kovacs (SAD)
  • Konrad Bukowiecki (POLJ)
  • Wictor Petersson (ŠVE)
  • Jonathan Jones (SAD)