Svjetsko prvenstvo upitno

Hrvatski košarkaši pod velikim pritiskom; evo koji bi kaos izazvao poraz od Poljske

17.09.2018 u 11:01

Bionic
Reading

Nakon domaćeg poraza od Litve hrvatska košarkaška reprezentacija našla se u jako teškoj situaciji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. u Kini. U slučajno novog neočekivanog poraza izostao bi plasman na svjetsku smotru, ali to zapravo nije najveći udarac koji nam se može dogoditi

Uoči gostovanja u Gdanjsku (ponedjeljak, 20.55) hrvatske zvijezde Bojan Bogdanović, Dario Šarić i društvo bit će pod ogromnim pritiskom jer eventualni poraz praktički bi značio kraj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019., ali s druge strane pobjeda u Poljskoj bi našim košarkašima ulila potrebno samopouzdanje uoči odlučujućih utakmica koje su na rasporedu u studenome.

S tri pobjede i četiri poraza u dosadašnjem dijelu kvalifikacija nikako ne možemo biti zadovoljni, a novi 'kiks' u sudarima protiv Poljske i Mađarske vjerojatno bi značio kraj ove generacije predvođene NBA igračem Bojanom Bogdanovićem koji će uskoro proslaviti 30. rođendan. Zašto kraj?

Naime, neuspjeh u kvalifikacijama ujedno bi bio i signal za smjenu generacija, a uz to treba napomenuti kako se Europsko prvenstvo od 2017. igra svake četiri godine. U prijevodu to znači da naših košarkaša, ako se ne plasiraju na Svjetsko prvenstvo što će ujedno biti i kvalifikacije za Olimpijske igre 2020., neće biti na velikoj sceni najmanje do 2021. godine kada je na rasporedu sljedeći Eurobasket. Pune četiri godine bez velikog natjecanja bio bi najveći mogući udarac za hrvatsku košarku i mlade koji dolaze. U toj priči moglo bi se čak reći kako bi novi 'kiks' izazvao kaos u hrvatskoj košarci te naravno u Hrvatskom košarkaškom savezu kojem je na čelu Stojko Vranković.

Zahvaljujući suludim terminima kvalifikacija te problemima s nekim igračima koji su se prerano umirovili ili dobili zabranu kluba za nastupom hrvatska košarka našla se u najtežoj situaciji u povijesti. Apsurd je tim veći što su kadeti predvođeni 15-godišnjim Rokom Prkačinom osvojili zlato na Eurobasketu, a nešto stariji Ante Žižić, Ivica Zubac i Dragan Bender tek sada počinju igrački sazrijevati. Stoga je jasno kako je prije gostovanja u Poljskoj u našem stožeru proglašeno stanje 'opće mobilizacije.'

'Nije sve izgubljeno za nas. Nakon ovog poraza moramo se mobilizirati. Računica je jasna, mi moramo do kraja dobiti najmanje četiri od pet utakmica. Ovaj susret s Poljacima je ključan. Neće biti nimalo lako na tom gostovanju, ali nadam se da ćemo se dignuti nakon Litve', rekao je hrvatski izbornik Dražen Anzulović.

Koliko je Poljska nezgodan protivnik pokušao je objasniti playmaker Rok Stipčević:

'Ekipa koja je u ovom krugu protiv Italije odigrala vrlo kvalitetnu utakmicu. Bila je u egalu do samog završetka… Kada se pogleda konačni rezultat (101:82) reklo bi se da je Italija lagano pobijedila, međutim nije bilo tako, Poljska je odigrala kvalitetnu utakmicu protiv kvalitetnog protivnika', kazao je Stipčević koji će voditi veliku borbu s Amerikancem A. J. Slaughterom, po mnogima ključnim igračem.

No, ne prijeti nam samo A. J. Slaughter, koji je Italiji ubacio 28 koševa, kod Poljaka jer tu su sjajni šuter Adam Waczinsky, koji iza sebe ima vrlo dobru sezonu u španjolskoj Unicaji, te opasni Mateusz Ponitka iz Lokomotiv Kubana.

'Moramo se fokusirati sami na sebe, dati svoj maksimum na terenu da probamo doći do vrlo važnih va bodova tako da nam to koliko-toliko olakša naredna dva kruga utakmica i mogući plasman na Svjetsko prvenstvo u koji svi još uvijek vjerujemo', dodao je Stipčević.

Naravno, i Poljaci računaju da nakon pobjede nad Hrvatskom mogu doći nadohvat plasmana na Svjetsko prvenstvo

'Hrvatska je sjajna momčad. U ovim trenucima imaju puni sastav, mnogo sjajnih igrača s ogromnim individualnim kvalitetama. Moramo se boriti svih 40 minuta. Njihovi igrači kao što su Šarić ili Bogdanović mogu sami dobiti utakmicu, a naša najveća kvaliteta je timska igra', rekao je poljski izbornik Mike Taylor.

  • +22
Hrvatska - Litva, kvalifikacije za košarkaško SP 2019. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX