FINAL FOUR JUNIORA

Hrvatski dragulj Šarić briljirao, Hezonja se vratio u velikom stilu

19.05.2012 u 23:11

Bionic
Reading

U finalu hrvatskog juniorskog Final Foura u nedjelju u 12.30 sati - u Domu Dražena Petrovića - igrat će favorit za titulu Zagreb, koji se za pobjedu morao namučiti protiv Cibone, te Cedevita koja je agresivnom igrom slomila Split

Trener juniora Cedevite Veljko Mršić izgubio je glas jer je gotovo svih 40 minuta svojim igračima govorio (vikao!) kako trebaju igrati. U prvom poluvremenu košarkaši Splita ostavili su vrlo dobar dojam, no u nastavku utakmice agresivnom igrom u obrani, iz koje su sijevali kontranapadi, Junaković (10 koševa i 4 osvojene lopte), Mustapić (16 koševa i 8 skokova), Lebo (18 koševa i 8 skokova), Bundović (14 koševa za 17 minuta)i društvo rutinski su ostvarili zacrtani cilj – plasman u finale pobjedom 79:69.

Kod Splita oduševio je 16-godišnji Ivan Bender (20 koševa i 11 skokova), uz dodatak kako smo više očekivali od razvikanog Paola Marinellija (7 koševa, šut 3:10, 8 izgubljenih lopti).

Odmah nakon njih na parket su istrčali košarkaški domaćina Cibone i favorizirani Zagreb s velikim trojcem Dario Šarić, Mario Hezonja i Dominik Mavra.
Početak nije bi obećavajući za momčad Cibone koju vodi Josip Sesar jer je reket zatvorio 206 cm visoki Šarić koji je u prve tri minute podijelio čak četiri blokade. Do poluvremena je Šarić skupio još 12 skokova te devet koševa...

No u drugom poluvremenu agresivnom igrom u obrani puno mlađi i neiskusniji cibosi uspjeli su preokrenuti rezultat i čak povesti s deset koševa razlike. U tim trenucima uz Marka Arapovića (20 koševa za 27 minuta) sjajan je bio i Dominik Herendić (18 koševa, većina preko Šarića!) te 15-godišnji svestrani dvometraš Lovro Mazalin koji je opravdao priče kako ga već prate NCAA i NBA skauti (17 koševa i 8 skokova).

No kada se mislilo kako je momčad Zagreba koju je mirno vodio Denis Bajramović uzdrmana, na scenu stupa precizni Mateo Jurković koji tricama vraća Zagreb u igru (ukupno ih je gađao 6:10). Probudio se i Šarić te ubacio u višu brzinu, a najatraktivniji potez utakmice svakako je alley-oop zakucavanje Marija Hezonje, povratnika u redove Zagreba nakon ozljede i preležane mononukleoze.

Povratak mladog 200 cm visokog Dubrovčanina u velikom stilu...

'Čudan je osjećaj bio opet nakon tako dugo vremena istrčati na parket. Nisam imao dobar osjećaj, ali, eto, uspjeli smo se plasirati u finale', rekao nam je nakon utakmice 17-godišnji Hezonja koji se i sam iznenadio kada smo mu rekli kako je upisao double-double (18 koševa i 10 skokova).

Očekivano, zvijezda večeri bio je hrvatski Magic Johnson ili, bolje rečeno, šibenski virtuoz Dario Šarić koji je utakmicu završio sa 18 koševa, 17 skokova, 6 blokada i 6 asistencija. Da nije imao problema s osobnim pogreškama zbog kojih je morao na klupu, sigurno bi upisao još jedan triple-double učinak.

Njegova pojava na parketu, među vršnjacima, na trenutke je izgledala zaista nestvarno jer igrač koji je ove sezone igrao protiv velikog CSKA-a ili Panathinaikosa – jednostavno je odavno prerastao juniorski staž od kojeg se definitivno oprašta ovog ljeta.
Mnogobrojni skauti i menadžeri koji su se smjestili na tribine mogli su uživati u raskoši talenta ovog Šibenčanina koji jedino preko ljeta mora dodatno raditi na šutu (trice je gađao 0:4).

Playmaker Dominik Mavra ubacio je 20 koševa uz 8 asistencija, ali je imao 6 izgubljenih lopti.

Finale između Zagreba i Cedevite igra se u nedjelju u 12.30 sati, a utakmica za treće mjesto između Cibone i Splita je u 10.30 sati u Domu Dražena Petrovića.

Rezultati:
Cedevita - Split 79:69
Cibona - Zagreb 85:91