BRAVO DEČKI

Hrvatski bob četverosjed izborio ZOI

22.12.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Nakon američke turneje i sedam utrka na America Cupu, hrvatski bob četverosjed po svemu sudeći plasirao se na Zimske olimpijske igre koje će se od 12. do 28. veljače iduće godine održati u Vancouver, iako se službena potvrda očekuje 17. siječnja 2010, objavio je Hrvatski olimpijski odbor (HOO)

Bob četverosjed, u sastavu Ivan Šola, Slaven Krajačić, Mate Mezulić, Igor Marić i Andras Haklits, u SAD su otišli s ciljem ispunjenja olimpijske norme, a trenutačno zauzimaju 27. mjesto, što je među 30 posada koje imaju pravo nastupa na ZOI.

Naime, prema sustavu kvalifikacija za ZOI, normu ostvaruje 30 posada boba četverosjeda prema FIBT rankingu u sezoni 2009/2010., i to - tri države po tri posade, sedam država po dvije posade i sedam država po jednu posadu. Kvalifikacijska natjecanja su Svjetski kup, Europa Cup i America Cup, a hrvatska posada imala je pravo nastupa na Europa i America Cupu, a za FIBT ranking se računa sedam najboljih rezultata u sezoni 2009/2010.

Hrvatskom bobu četverosjedu još predstoji nastup 17. siječnja 2010. u Cesani, kada se i zatvara lista olimpijskih kvota, a naši konkurenti za nastup na ZOI su Srbija, Lihtenštajn i Japan koji imaju vrlo male izglede za osigurati nastup u Vancouveru kroz kvalifikacijsko natjecanja u Italiji.

HOO predviđa da će u Vancouveru nastupiti 18 hrvatskih sportaša, od čega deset u alpskom skijanju, dva u biatlonu, dva u nordijskom skijanju i četiri u bobu, a 26. siječnja 2010. znat će se konačan sastav hrvatske olimpijske delegacije.