Logo (1)

kako do tokija?

Hrvatske rukometaše čekaju nikad jače kvalifikacije za Olimpijske igre; teže od ovog jednostavno nije moglo!

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 27.01.2020 08:12
  • Objavljeno 27.01.2020 u 08:12
Bionic
Reading

Pokleknuli su naši rukometaši na posljednjoj stepenici, u finalu Europskog prvenstva izgubili su od Španjolske 22:20, no uz to što nisu uspjeli osvojiti jedinu zlatnu medalju koja nedostaje u kolekciji naše rukometne reprezentacije ostali su i bez izravnog plasmana na Olimpijske igre u Tokiju ove godine. Igrat će dodatne kvalifikacije, a protivnici su strašno jaki...

Olimpijske igre u Tokiju održat će se od 24. srpnja do 9. kolovoza, a na rukometni je turnir izravan plasman osiguralo šest reprezentacija. Danska kao aktualni svjetski prvak, Španjolska kao europski prvak, Japan kao domaćin, Egipat kao prvak Afrike, Argentina kao pobjednik panameričkih kvalifikacija te Bahrain kao najbolja azijska reprezentacija.

Ostale će reprezentacije, pa tako i hrvatski rukometaši, igrati dodatne kvalifikacije koje su na rasporedu od 17. do 19. travnja. A 'kauboji' baš nisu imali nimalo sreće u tom 'ždrijebu'.

Da, Hrvatska je kao europski doprvak 'opala' u skupinu smrti i čeka nas pravi pakao u kvalifikacijama i borbi za odlazak u Tokio.

  • +13
Stockholm: Rukometaši Hrvatske nakon borbe u finalu okrunjeni srebrnim medaljama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Sad je poznato kako će Hrvatska igrati u skupini s Francuskom (aktualni svjetski viceprvak), Portugalom (najugodnije iznenađenje netom završenog Eura na kojem je zauzeo šesto mjesto) te afrički predstavnik Tunis (viceprvak Afričkog prvenstva)! I da stvar bude još i gora, igra se u - Francuskoj!

'Uh, stvarno?!', ostao je u čudu kapetan hrvatske reprezentacije Domagoj Duvnjak nakon što je saznao što nas sve čeka na putu do Tokija.

  • +45
EP u rukometu, finale, Španjolska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Ne znam što bih u ovom trenutku rekao... Teško, stvarno će biti teško. Ali nema nam druge nego stisnuti i izboriti Olimpijske igre. Pokazali smo da možemo i znamo, ali u Francuskoj protiv Francuske neće biti lako, pa i Portugal...', razmišljao je na glas Duvnjak još vruć i razočaran nakon poraza u finalu Eura od Španjolske 22:20.

Koliko će biti teško? Recimo da samo dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake kvalifikacijske skupine idu na Olimpijske igre...

  • +4
Francuska - Norveška, rukomet, EP 2020. Izvor: EPA / Autor: Ole Martin Wold

Kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre 2020. u Tokiju

  • Norveška (domaćin), Čile, Južna Koreja, Brazil
  • Francuska (domaćin), Hrvatska, Tunis, Portugal
  • Njemačka (domaćin), Švedska, Slovenija, Alžir
  • +5
Rukomet, EP, Mađarska-Portugal, 22.1.2020. Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia