JEDRENJE

Hrvatske posade na Bahamima love uspjeh na SP-u

02.01.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Novu godinu na pješčanoj plaži uz ugodnih 25 stupnjeva temperature zraka dočekale su dvije hrvatske posade na otoku Grand Bahamas gdje za dva dana počinje Svjetsko prvenstvo olimpijskog 49er-a i SP 29er-a, manje juniorske verzije olimpijske atraktivne jurilice

Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar), hrvatska posada broj jedan u 49er-u, otputovali su za Bahame još sredinom prosinca, kako bi se aklimatizirali i odradili pripreme.

Aklimatizaciju jesu odradili, ali s pripremama nije sve išlo prema planu. Kad su stigli u Miami, gdje je nakon nešto više od mjesec dana putovanja brodom stigao i kontejner s 49er-om, trenerskim gumenjakom i ostalom opremom, naišli su na niz poteškoća s carinom i papirologijom. Kad su konačno sve riješili u Miamiju, stavili prikolicu na ro-ro brod za Bahame, sve se posložilo tako da je oprema stigla na Bahame taman na Badnjak i ostala zaglavljena opet na carini koja nije radila sve do 29. prosinca.

'Konačno smo se dokopali broda, ovo je bilo zaista frustrirajuće, umjesto 15 dana jedrenja na Bahamima prije SP, imat ćemo tri, ali što je tu je, valja iskoristiti maksimalno ovo vrijeme koje nam je preostalo. Prošla dva dana smo radili od jutra do sutra da sastavimo brod, jučer smo konačno zajedrili po 25 do 30 čvorova. Naš novi brod imao je tako pravo vatreno krštenje', kaže kormilar dvojca Pavle Kostov.

'Svaki dan puše od deset do 20 čvorova, zasad na treninzima dominiraju Španjolci Iker/Martinez. Upitan je nastup braće Sibello iz Italije, također jednih od favorita, jer se jedan od njih dvojice ozlijedio na treningu neki dan. Zaista svi najbolji na svijetu su tu i jedva čekamo zajedriti', rekao je Petar Cupać.

Naša je posada oduševljena Bahamima, ali ne toliko i zasad viđenim na organizaciji SP-a. Regatno polje je malo problematično, jer je okruženo plitkim grebenima, koji su sjajni za ronjenje, ali ne i za kormila i kobilice 49er-a, već je bilo razbijenih tijekom dana treninga.

Prvi dan jedrenja je 4. siječnja. Prva tri dana jedre se kvalifikacije. Najboljih 25 nakon kvalifikacija nastavit će natjecanje u zlatnoj skupini, dok će se ostali nadmetati u srebrnoj skupini. Nakon daljnja tri dana najboljih deset iz zlatne skupine ući će u finalni plov za odličja. Kostov/Cupać su na lanjskom SP u Italiji bili 14., dok su na EP, na kojem su nedostajali samo Australci Outteridge/Jensen, bili 12. Upravo Australci brane naslov svjetskih prvaka.

Istovremeno s SP 49er-a na istom mjestu se održava i SP juniorskog 29er-a na kojem je svoj nastup najavilo 30ak posada, među kojima i Domagoj Fižulić i Leon Ostrez (Turbo sport, Zagreb). Prvi dan jedrenja je također 4. siječnja.