ATLETIKA

Hrvatska želi dvoransko SP 2014. i EP 2016.

27.10.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Hrvatski atletski savez namjerava kandidirati Zagreb za Svjetsko dvoransko prvenstvo 2014., te Split za domaćina Europskog atletskog prvenstva 2016.

Direktor atletske reprezentacije Siniša Ergotić upoznao je javnost s planovima Hrvatskog atletskog saveza, a to je pokušaj da se u zemlju dovedu dva velika natjecanja.

'Kandidirat ćemo se za oba prvenstva, iako smo svjesni da ćemo teško dobiti baš oba velika atletska natjecanja, pogotovu ako gospodarsko okruženje bude kao danas. Držim da smo uspješnom organizacijom Kupa kontinenata u Splitu otvorili neka vrata u međunarodnim krugovima koja bi inače bila zatvorena, a ogromni uspjesi hrvatskih atletičara obvezuju nas da im omogućimo da se za medalje bore pred svojim gledateljima', kazao je Ergotić, koji je naglasio da će za kandidature biti potrebna i pomoć gradova Zagreba i Splita, te Vlade RH.

'Dvoransko prvenstvo bi se održalo u zagrebačkoj Areni, a najveći trošak bi nam predstavljala montažna staza. Jedan od razloga zbog čega želimo to dvoransko SP svakako je i izgradnja atletske dvorane, i to na zemljištu Kineziološkog fakulteta. Time bi riješili i najveći problem naše atletike, a to je nemogućnost zimskih priprema i treninga', dodao je Ergotić.

Hrvatska atletika imala je najbolju sezonu u povijesti, a upravo su atletičari obilježili ovu sportsku godinu u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Lucijano Sušanj.

'Hrvatska atletika je i prošlih godina imala velike uspjehe, ali ove sezone se sve poklopilo. Blanka Vlašić je svjetska dvoranska i europska prvakinja u visu, pobjednica Dijamantne lige, te najbolja atletičarka Europe, Sandra Perković je europska prvakinja u disku, druga u poretku Dijamantne lige, te najveća nada europske atletike, dok smo po prvi puta na Europskom prvenstvu imali dva muška finala - Nedžada Mulabegovića i Martina Marića. Uspješno smo organizirali Kup kontinenata u Splitu i miting u Zagrebu, a rezultati naših mladih atletičara obećavaju da će i u budućnosti atletika biti hrvatska uzdanica među sportovima. Nadam se da ćemo dobiti organizaciju jednog od velikih natjecanja sljedećih godina, te da nad pratiti i sponzori, kako bi mladima omogućili stalni napredak', kazao je Sušanj.

Sandra Perković je kazala kako je imala sezonu iz snova, te da će joj sljedeće godine biti potrebno puno rada da dostigne rezultate iz 2010.

'Imamo ambiciozne planove, moj trener me uvjerava da su ti ciljevi dostižni, pa moramo pripreme u Medulinu i na Novom Zelandu odraditi savršeno. Sljedeće godine imam Europsko prvenstvo za mlađe seniore u Portugalu i tu sam za cilj postavila zlato, dok na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu priželjkujem medalju', kazala je najbolja mlada atletičarka Europe.

U HAS-u su naglasili da su iznimno ponosni na rezultate juniora, pogotovu 15-godišnje bacačice koplja iz Varaždina Sare Kolak, te skakača s motkom iz Osijeka Ivana Horvata.

'Nevjerojatno je da imamo mladog skakača s motkom koji je sada u vrhu europskih i svjetskih ljestvica. Horvat se jako dobro razvija, ima 17 godina, a na treningu preskače 5.40 metara, pa nas to obvezuje da mu pružimo najbolje moguće uvjete. Sara Kolak je već sada čudo od djeteta jer sam 15 godina ima rezultat samo pola metra kraći od B olimpijske norme, a kao 15-godišnjakinja još nema pravo nastupa na seniorskim natjecanjima', zaključio je direktor Ergotić.