RUDIĆ I BARAKUDE BEZ PREMCA

Hrvatska se za europsko zlato poigrala s Italijom

11.09.2010 u 22:00

Bionic
Reading

Pobjedom 7:3 (2:2, 1:0, 2:0, 2:1) nad Italijom Hrvatska je osvojila europsko zlato. Bilo je to jedino odličje koje je nedostajalo hrvatskom vaterpolu

Nakon osvajanja svjetskog zlata u Melbourneu, izbornik Ratko Rudić poveo je našu vaterpolsku selekciju do još jednog velikog odličja. Do njega je Hrvatska došla vrhunskom igrom u obrani, čime su deklasirali Italiju u finalu Europskog prvenstva, pobijedivši je sa 7:3 (2:2, 1:0, 2:0, 2:1). Tako su osvojili ono što nisu u Firenci 1999. i Kranju 2003. godine.

Nakon 2:0 na samom početku utakmice činilo se da Hrvatska neće imati problema, no Italija se vratila s dva gola i na prvi predah otišla sa 2:2. Međutim, tu je Italija stala, odnosno Hrvatska joj je onemogućila kombinatornu igru u napadu i polako je počela graditi nedostižnu prednost. U posljednjih osam minuta Hrvatska je ušla sa 5:2, a kada je postignut i pogodak za 6:2 veselje na prepunim tribinama plivališta uz Savu moglo je početi.

Junaci pobjede bili su Josip Pavić, Samir Barač i Miho Bošković, svaki na svoj način, ali u cjelini nedostižni za Italiju.

Odabranici Ratka Rudića, kojima svi stručnjaci priznaju da igraju najbolji vaterpolo, izgubili su na ovom prvenstvu samo prvi susret u skupini s aktualnim europskim prvacima Crnogorcima.

Osvajanjem srebrnog odličja momčad talijanskog izbornika Alessandra Campagne napravila je najveće iznenađenje na ovom prvenstvu i pokazala taktičku zrelost, uigranost, discipliniranost i iznimnu tjelesnu spremu.

Broncu je osvojila Srbija pobjedom nad Mađarskom 10:8.

Dvoboj je odigran na bazenu Mladosti pred 4.700 gledatelja, a sudili su Stavridis (Grčka) i Tulga (Turska).

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2, Dobud, Joković 1, Muslim 1, Karač, Bušlje 2, Sukno, Barač 1, Hinić, Obradović, Buljubašić.
ITALIJA: Tempesti, Luongo 1, Gitto, Figlioli 1, Bertoli, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti, Fiorentini, Aicardi, Deserti, Pastorino.

PETERCI: Hrvatska -, Italija -.
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8/3, Italija 9/1