apsurd lige nacija

Hrvatska može izgubiti rezultatom 6:0 sljedećih deset utakmica i svejedno otići na Euro

13.09.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Hrvatska je u utorak doživjela težak poraz u Elcheu, ali apsurdan novi sustav kvalifikacija za Europsko prvenstvo kroz Ligu nacija omogućuje našima da nastave gubiti utakmice još punih godinu dana i svejedno će imati priliku otići na veliku nogometnu smotru...

Uefa je uvođenjem Lige nacija maksimalno zakomplicirala kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.Naime, kroz regularne kvalifikacije svoje će mjesto na Euru pronaći 20 reprezentacija, dok će još četiri otići na veliku nogometnu smotru zahvaljujući rezultatima u Ligi nacija i doigravanju u ožujku 2020. godine, no takav sustav može dovesti do potpunih apsurda.

  • +9
Liga nacija, skupina 4: Španjolska - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: Pablo Garcia/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL

Pravila kažu da iz svakog od četiri jakosna razreda Lige nacija po četiri najbolje reprezentacije kroz polufinale i finale doigravanja mogu u spomenutom terminu izboriti plasman na Euro. No, postoji jedan veliki – ALI!

Naime, ako se reprezentacija već kvalifikacirala kroz regularne kvalifikacije, onda svoje mjesto u doigravanju prepušta izabranoj vrsti koja je završila iza nje u poretku određene jakosne grupe u Ligi nacija.

Za Hrvatsku to znači sljedeće: naši mogu nastaviti gubiti utakmicu za utakmicom rezultatom 6:0, završiti zadnji u Ligi A Lige nacija pa zatim nastaviti s neuspjesima u regularnim kvalifikacijama i recimo završiti zadnji i u njima. Mislite da su se time oprostili od plasmana na Euro? Nipošto!

Naime, u Ligi A Lige nacija igra 12 najjačih reprezentacija Europe (Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Italija, Portugal, Island, Švicarska, Belgija, Španjolska, Engleska, Hrvatska) i većina će ih kroz regularne kvalifikacije izboriti izravni plasman na europsku nogometnu smotru, na koju vode prva dva mjesta u grupi. Teško je uopće zamisliti da ih zabrlja više od četiri u tim kvalifikacijama, što znači da će baš sve iz Lige A Lige nacija dobiti dodatnu priliku u spomenutim dodatnim kvalifikacijama, a možda će trebati biti dodana u taj play-off i neka reprezentacija iz Lige B, ako recimo 9 ili više elitnih reprezentacija izbori izravni plasman na Euro.

Dakle, natjecanja nisu ni počela, a hrvatski nogometaši su znali da su im ako uđu u rezultatsku krizu vrata dodatnih kvalifikacija za Euro u ožujku 2020. godine u svakom slučaju širom otvorena. A u njima nisu još nikad izgubili. Nije ni čudno da nisu izgledali pretjerano motivirano protiv Španjolske...