NOVI SKANDAL

Hrvatska kladioničarska mafija ponovno aktivna

19.11.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Međunarodni nogomet bi se opet mogao suočiti s kladioničarskim skandalom. Državno odvjetništvo u njemačkom Bochumu potvrdilo je uhićenje velikog broja osumnjičenih, među njima i ranije osuđenog Hrvata Milana Šapinu

Državno odvjetništvo u Hamburgu diljem Njemačke pokrenulo je istragu protiv stotinu osoba za koje se sumnja da su manipulirali ishodima nogometnih utakmica. U izjavi odvjetništva dalo se iščitati da se radi o međunarodnoj bandi koja se bavi organiziranim namještanjem na kladionicama.

Kod osumnjičenika se uglavnom radi o 'jugoistočnim Europljanima', većinski s Kosova. Po navodima Spiegela, uhićen je i Milan Šapina, koji je prije nekoliko godina već bio osuđen zbog namještanja utakmica u suradnji s braćom, Antom i Filipom.
Majka braće Šapine za jedan njemački list potvrdila je da je njen sin Ante uhapšen.

Šapine su već 2005. bili umiješani u kladioničarski skandal sa sucem Robertom Hoyzerom. Izjava od Ante i Milana Šapine nije se mogla dobiti.

U priopćenju državnog odvjetništva iz Bochuma se kaže:

'Uhićeni su osumnjičeni da su igrače, trenere, suce i službene osobe iz visokih europskih nogometnih liga platili kako bi ovi manipulirali ishode utakmice po željama bande, koja je to na kladionicama iskoristila.'

Čovjek zadužen za odnose s medijima u Njemačkom nogometnom savezu (DFB) Harald Stenger umirio je njemačku javnost kazavši da po njihovim saznanjima '...nisu umiješani njemački igrači'.

U okviru istražnog postupka je, kako piše Der Spiegel u četvrtak (19. 11) provedeno nekoliko pretresa stanova u Njemačkoj i inozemstvu. Tu je vijest potvrdilo i Njemačko državno odvjetništvo i Savezna policija. U akciji, koja je provedena uz pomoć Europske nogometne federacije (UEFA) uhićeno je više osoba.

Po informacijama berlinskog lista Berliner Morgenpost, postoje naznake da su 'u turskoj nogometnoj ligi utakmice namještane u velikom stilu'. Uplate na ishode utakmica u Turskoj vršene su u Njemačkoj.

Protiv Ante Šapine, glavnog organizatora već dokazanih manipulacija, sud je izrekao zatvorsku kaznu od dvije godine i jedanaest mjeseci. Tijekom suđenja je bilo dokazano da je on namjestio rezultate najmanje deset utakmica, u kojima je zaradio poveću svotu novca. Antina braća Filip i Milan dobili su uvjetne kazne zatvora.

Sudac Robert Hoyzer, koji je u djelo provodio Šapinine naredbe, na berlinskom Zemaljskom sudu u studenom 2005. osuđen je uvjetno na dvije godine i pet mjeseci zatvora.

U slučaju novog procesa i osude, Anti i Milanu Šapini prijeti višegodišnja zatvorska kazna. Njemačko zakonodavstvo kao maksimalnu kaznu u tom slučaju navodi deset godina iza zatvorskih rešetaka.