3:3 u istanbulu

Hrvatska je u golijadi remizirala s Turskom, ali sigurni smo da je izbornik Dalić nakon ove utakmice mirniji i pametniji

11.11.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Prijateljskim dvobojem u Istanbulu protiv Turske, hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je posljednje 'radno poglavlje' ove godine. Dalićevi izabranici u kombiniranom sastavu odigrali su 3:3, ali fokus naših ionako je na sljedeće dvije utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske i Portugala. Ono što Dalića može zadvoljiti jest što su igrači koje je želio provjeriti, prije svih Juranovića i Pongračića, bili solidni

Baš kao što je i najavljivao, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, ovu je prijateljsku utakmicu protiv Turske iskoristio kako bi isprobao neke nove igrače, potencijalne putnike na Euro sljedeće godine. Od prve minute tako je krenuo i debitant Marin Pongračić, dok smo nakon dosta vremena u reprezentativnim akcijama ponovno vidjeli i Simona Slugu te Josipa Juranovića.

Naravno, Dalić je sastav malo prilagodio i zbog sljedeće dvije utakmice, u sklopu Lige nacija, protiv Švedske ove subote te protiv Portugala koja se igra u utorak u Splitu, jer u tim utakmicama Hrvatska traži bodove koji bi joj osigurali ostanak u najjačem razredu Lige nacija.

I bez obzira na sve te promjene, Hrvatska je djelovala dosta dobro. U šestoj minuti, Oršić je krenuo prema 16-ercu domaćih, ali njegovo dodavanje prema Budimiru presjekli su Turci, no lopta je došla do Melnjaka, koji je sjajno ispratio ovu akciju pa je dočekao loptu na nekih 17 metara od gola, ali i pucao preko vratnice.

Baš kao što je Melnjak bio pokretljiv po lijevoj strani, na desnoj je rastrčan bio Juranović.

Do nove prigode čekali smo do 15. minute, odnosno prekida kojeg je izveo Oršić ali koji je bio malo prebrz za Pongračića.

  • +12
Turska - Hrvatska, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Turci su se trgnuli tek sredinom prvog poluvremena, Türüç je lažnjakom izbacio Vidu, ali Rog je dobro ispratio akciju i legao se pred loptu kako bi otklonio opasnost.

I kad već Turci nisu sami uspjeli stvoriti neku opasnost pred Sluginim golom, pomogli su im naši igrači. Milan Badelj je poklonio jednu loptu Tosunu, ovaj se sjurio prema sredini 16-erca, ali srušio ga je Domagoj Vida, pa je slovenski sudac Vinčić pokazao na bijelu točku. Precizan s 11 metara bio je napadač Evertona, Cenk Tosun.

Taj pogodak nije demoralizirao naše, jer upravo je Badelj samo dvije minute kasnije odlično proigrao Budimira. Međutim, ispred napadača Osasune pojavio se Çetin, koji mu je odnio loptu s noge.

U 27. minuti Juranović je poslao novi upotrebljiv ubačaj prema Budimiru, ali do lopte nije uspio doći.

No, zato je to Anti Budimiru pošlo za nogom u 31. minuti, i uz lagani dodir lopte rukom, zahvaljujući kojem je dobio i malu prednost u utrci s Çetinom, nakon čega je vrhunskim potezom matirao golmana Çakıra za 1:1.

Nažalost, baš kad smo upisivali još jednu dobru Juranovićevu akciju, preko njega je u samoj završnici Turska došla do prednosti. Doduše, i Vida je zakasnio s izlaskom, pa je Deniz Türüç izbjegao zaleđe i iskoristio prostor iza zadnje linije, te se sjurio prema našem golu i pokraj Sluge poslao loptu u mrežu za prednost Turske 2:1.

Odmah na početku drugog poluvremena, oba su izbornika, i naš Zlatko Dalić te turski Şenol Güneş krenuli s promjenama. Vida je ostao pod tušem, dok je umjesto njega zaigrao Filip Uremović.

Igra koju smo vidjeli u početnim minutama bila je vrlo slična onoj iz prvog dijela, uz dominaciju naših. A s takvom igrom u 52. minuti, nakon lijepe akcije koju je pokrenuo Oršić, pa poslužio Brekala, a ovaj poslao poluvisoku loptu pred gol Turaka i na koju je zakasnio Budmir, odlično je reagirao Mario Pašalić i postigao gol za 2:2.

Samo tri minute kasnije, Hrvatska je stigla i do vodstva. Na lijevoj su strani kombinirali Rog i Oršić, a nakon ubačaja Dinamova ofenzivca, Josip Brekalo je glavom pogodio za 3:2.

Ali radost naših nije trajala dugo, tek dvije minute. Jer Turci su napokon odigrali jednu povezanu akciju, s nekoliko kratkih dodavanja, nakon kojih je Cengiz Ünder pogodio za 3:3.

Od 60. minute, u hrvatskoj momčadi zaigrali su Ćaleta-Car, Perišić i još jedan debitant - Toma Bašić, umjesto Pongračića, Badelja i Brekala..

Bilo je promjena i u turskoj reprezentaciji, pa je bilo upitno tko će se lakše i brže snaći u novim formacijama.

U tom 'mixu' novih igrača, opet je Hrvatska ostavila bolji dojam, a u 64. minuti do prvijenca u reprezentativnom dresu skoro je stigao Marko Rog.

Ali kad već Rog nije zabio svoj prvi gol, prve minute u reprezentativnom dresu upisao je i Antonio Mirko Čolak, koji je u 65. minuti zamijenio Budimira.

U zadnjih 15-tak minuta, Dalić je na teren poslao i Luku Modrića, koji je tako postao četvrti kapetan u ovoj utakmici, nakon Vide, Badelja i Perišića.

Na kraju, dvoboj je završio 3.3, što je sasvim sigurno rezultat koji bi trebao zadovoljiti našeg izbornika, tim prije što su opet tri različita igrača bili strijelci, ali i što su golovi padali nakon lijepih akcija. Ipak, najveće zadovoljstvo trebalo bi Daliću biti što su igrači koje je najviše htio provjeriti, a to su Juranović i Pongračić, pokazali što mogu. Istina, Pongračić puno više od Juranovića, koji je bio puno korisniji prema naprijed nego u defanzivnom dijelu.

Hrvatska iz Istanbula u četvrtak leti za Stockholm, gdje je u subotu očekuje ogled protiv Švedske, možda i presudan dvoboj u borbi za ostanak u elitnom razredu Lige nacija. Hrvatska odmah nakon te utakmice iz Stockholma leti u Split gdje će u utorak igrati protiv Portugala u posljednjem kolu Lige nacija.

Dva kola prije kraja natjecanja Lige nacija u našoj skupini vode Francuska i Portugal sa po 10 bodova, Hrvatska je treća s tri boda, dok Švedska na začelju nema niti jedan bod.

Pobjednik skupine izborit će plasman na Final Four, dok posljednjeplasirana ekipa seli u niži razred.

TURSKA - HRVATSKA 3:3

ISTANBUL. Stadion Vodafone Park - bez gledatelja; Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija):

Strijelci: 1:0 Tosun (23-11m), 1:1 Budimir (32), 2:1 Turuc (41), 2:2 Pašalić (54), 2:3 Brekalo (56), 3:3 Under (58)

Žuti kartoni: Kabak / Perišić

TURSKA: Cakir - Sangare, Cetin (od 46. Yazici), Kabak, Erkin (od 46. Bayram) - Kokcu (od 35. Ozan), Yokuslu, Tokoz (od 55. Demirel) - Under (od 77. Karaca), Tosun (od 63. Unal), Turuc

HRVATSKA: Sluga - Juranović, Vida (od 46. Uremović), Pongračić (od 60. Ćaleta-Car), Melnjak - Rog, Badelj (od 60. Bašić) - Brekalo (od 60. Perišić), Pašalić (od 77. Modrić), Oršić - Budimir (od 65. Čolak)