RUKOMET NA PIJESKU

Hrvatska ima dvostruke prvake Europe

04.06.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Proteklog vikenda odigrana je završnica klupskog prvenstva Europe u rukometu na pijesku, koji se održavao u portugalskoj Lagoi. Hrvatski predstavnici, ekipa Detono Zagreba osvojila je, i time obranila naslov europskog klupskog prvaka u obje konkurencije.

Ženskoj ekipi ovo je drugi naslov, dok je muška ekipa osvojila četvrti naslov europskog prvaka zaredom, čime je srušen rekord Jugoplastike i HAVK Mladosti od tri uzastopna osvojena naslova prvaka Europe.

Nakon stopostotnog učinka u grupi, djevojke su u polufinalu protiv najugodnijeg iznenađenja ženskog dijela pRvenstva, ekipu Beachqueens. Uz odlične obrane mlade i perspektivne vratarke Ivane Čović, te uz odličnu obrambenu ulogu Romane Domjančić djevojke su se rezultatom 2:0 plasirale u finale. Tamo ih je čekala mađarska ekipa OVB Beach girl, s kojima su djevojke već odmjerile snage u grupi. Kao i u prethodnoj utakmici, djevojke su otišle do raspucavanja, gdje su golom junakinje Sandre Dandić pobIjedile 6:5 te tako obranile naslov europskog prvaka.
'Divno je biti dijelom ovakve ekipe, koja nakon dugih priprema bude najbolja kad je najbitnije. Poseban dobitak je i uvođenje mladih igračica i juniorskih reprezentativki u rukometu na pijesku, Ivane Čović i Katje Heraković, koje su se savršeno uklopile u stroj te značajno pridonijele ovom povijesnom rezultatu', rekla je Nevena Krajcar, sportska direktorica Detonatora.

Sastav : Ivana Čović, Romana Domjančić, Lucija Kelava, Diana Žgela, Lucija Babun, Katja Heraković, Sandra Dandić, Karla Lenard, Tea Milić. Trener: Igor Požeg

Muška ekipa je turnir otvorila utakmicom protiv starih znanaca Budaors Beachstars Budapest koja je nakon neizvjesna 2 seta i rezultata 1:1 otišla u raspucavanje. Nakon što je prva serija završila izjednačeno, s po jednim promašajem, u drugoj seriji su Mađari bili efektniji nakon promašaja Detona i time je mađarska ekipa nakon dugo vremena upisala pobjedu protiv Detonatora. Nakon toga je uslijedio meč protiv domaće 'wild card ' ekipe Os Gordos gdje je upisana pobjeda 2:0 pod nešto lakšim okolnostima. Nakon toga je u poslijepodnevnim satima trebalo pobijediti solidnu ekipu Sand Devils iz Mindena gdje je pobjedniku bio zajamčen prolaz skupine. Nakon malo muke u prvom setu koji je otišao na stranu Detonatora, drugi set je uvjerljivo osvojen i time je Detono otišao u polufinale.

U polufinalu je Detonatore čekala ruska ekipa Ekaterinodar koja je po sastavu prva momčad reprezentacije Rusije koja je aktualni viceprvak Europe i momčad koja trenutno najviše financijski ulaže u rukomet na pijesku. U prvom setu polufinala igralo se 'gol za gol' gdje je u zadnjoj minuti presudila odlična obrana Detona i set je otišao na stranu Detonatora.

U drugom setu Detonatori su odigrali jedno od svojih najboljih poluvremena gdje je u 8. minuti rezultat bio zapanjujućih 18:8. Utakmicu je obilježila vrhunska realizacija i igra u obrani Detonatora koja je u par navrata 'bacala u očaj' inače vrlo iskusnu i kvalitetnu ekipu Rusa. U finalu je bila prilika za revanš obzirom da je ekipa Budapesta pobijedila ekipu sastavljenu od okosnice reprezentacije Norveške u drugom polufinalu.

Detonatori su u prvom setu nastavili tamo gdje su stali i u jednom trenutku rezultat je glasio nevjerojatnih 20:6 za finale. Set je obilježila opet vrhunska obrana Detonatora kao i realizacija Copota, Jurića i Valentakovića. Nakon toga uslijedio je rezultatski neizvjestan drugi set koji je prvenstveno bio obilježen tehničkim greškama u napadu obje ekipe. Vodstvo se izmjenjivalo punih 9 minuta, a ključni trenutak je bilo iznuđeno probijanje Marka Hranilovića na +1 razlike za Detono, 17 sekundi do kraja utakmice.

Nakon rutinirano privedene utakmice kraju slavlje je moglo početi s obzirom da je muška ekipa ponovila prošlogodišnji uspjeh i upisala se u sportske anale novom titulom. Naime, ovom pobjedom dečki su osvojili četiri naslova europskog klupskog prvaka zaredom te time prestigli velikane poput Jugoplastike i HAVK Mladost, koji su u svojoj povijesti pehar namijenjen najboljoj europskoj ekipi dizali po triput zaredom

'Veliko iskustvo stečeno na prethodnim završnicama igralo je ključnu ulogu u ovom pothvatu. Treba napomenuti da je Detono ovom prilikom na Mastersu nastupio s dva juniorska reprezentativca , Valentinom Valentakovićem i vratarom Davidom Heningmanom kojima je ovo bio prvi turnir na ovoj razini. Treba pohvaliti odličnu igru cijele momčadi, posebice u obrani, kao i razinu požrtvovnosti i borbenosti svakog pojedinca koji se maksimalno podredio ovom povijesnom uspjehu', rekao je Igor Totić, najbolji vratar turnira te hrvatski reprezentativac u rukometu na pijesku.

Za muški sastav nastupili su: Valentino Valentaković, David Heningman, Marko Hranilović, Mladen Paradžik, Igor Copot, Matej Sošić, Ivan Jurić i Igor Totić.