liga nacija

Hrvatska i dalje bez pobjede nad Francuskom; Vlašić, Modrić i Petković nisu mogli sami protiv aktualnih svjetskih prvaka

14.10.2020 u 22:46

Bionic
Reading

Hrvatska ni u osmoj međusobnoj utakmici nije stigla do pobjede protiv Francuske. Aktualni svjetski prvaci upisali su pobjedu 2:1 na maksimirskom stadionu, s time da su ovog puta 'tricolori' bili ti koji su bolje ušli u utakmicu. Hrvatska će za ostanak u elitnoj skupini Lige nacija voditi bitku sa Švedskom

Baš kao što je izbornik Dalić najavljivao, u odnosu na utakmicu sa Švedskom, protiv Francuske bilo je nekoliko promjena, pa smo tako na terenu imali čak pet novih igrača. Vida, Barišić, Badelj, Pašalić i Petković. Također, Hrvatska se vratila i u uobičajenu 4-2-3-1 formaciju.

Dalićeva je želja bila uzvratiti Francuzima za dva posljednja poraza, onog 2:4 u finalu SP-a u ljeto 2018., ali i rujanskog ove godine, također 2:4, u drugom kolu Lige nacija.

I zato je u odnosu na taj dvoboj od prije mjesec dana u hrvatskim redovima bilo čak šest promjena. A najvažniji bio je povratak Luke Modrića.

Promijenili su i Francuzi četiri igrača, ali najveći dobitak bio im je probuđeni Antoine Griezmann.

Međutim, iako je u te dvije utakmice u kojima je Francuska upisala pobjede, Hrvatska bila ako ne bolja, onda barem ravnopravna, ove srijede u Maksimiru, premoć Tricolora bila je evidentna, posebice u rpvom poluvremenu. Gosti su kontrolirali loptu a već u prvih 90 sekundi vidjelo se da se nisu uplašili ni ružnog stadiona ni prijetnji iz hrvatskih redova. Naši su samo pogledom pratili loptu.

Dalićevi su igrači svoje prilike vrebali iz kontri, a kada smo doživjeli Perišićev bijeg po lijevoj strani, vjerovali smo da je ono bio samo francuski pokušaj Blitzkriega.

  • +34
Hrvatska - Francuska, UEFA Liga nacija, 14.10.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ali realnost je ipak bila drugačija, a gostima je na ruku išla i smušenost hrvatske obrane. Jer nakon jednog Mendyjevog ubačaja, Vida je 'spustio' loptu Griezmannu, a napadač Barcelone iz prve je opalio i od prečke poslao je u mrežu. Igrala se deveta minuta.

Šest minuta kasnije, Griezmann je 'kroz' Lovrena dodao do Mbappéa, ali napadač PSG-a promašio je nemoguće i ostavio Hrvatsku na životu. Jer da je u 15. minuti bilo 0:2….

Hrvatska je bila daleko od one koja se u rujnu prezentirala u Parizu, iako ne možemo ne pohvaliti Vlašićev angažman. Rastrčan je bio i Petković, no kako se često vraćao pomagati hrvatskoj obrani, tako se i Dinamov napadač nepotrebno trošio.

Najbliža pogotku u prvom poluvremenu Hrvatska je bila u 29. minuti, kada je Perišić poslao jednu loptu u srce 16-erca, ali Pašalić nije bio koncentriran te je promašio vrlo dobru priliku.

Dalić je u nastavak ušao s dvije promjene, umjesto Badelja i Pašalića, na terenu su se pojavili Kovačić i Brekalo, što je donijelo dodatnu živost, odnosno kudikamo opasniju Hrvatsku. I već u prvom naletu prema Llorisu bilo je opasno, Perišić je ušao u 16-erac, poslao loptu na drugu stativu, ali nažalost, na njoj nije bilo nikog od naših igrača.

U 53. minuti Vlašić je isprobao svoj dalekometni udarac, bio je prilično jak, no i mrvicu neprecizan, jer iako se Lloris ispružio loptu nije dohvatio, pa da je išla u okvir gola završila bi u mreži.

Petković se u prvom poluvremenu prilično potrošio, pa je u 60. minuti na teren umjesto njega ušao Ante Budimir.

Te su promjene definitivno utjecale na buđenje Hrvatske, i u 64. minuti stiglo je izjednačenje. Modrić je spasio jednu loptu kraj korner zastavice, poslao je do Brekala koji je pronašao Vlašića, a ovaj se namjestio na desnu nogu i postigao svoj drugi gol u četiri dana na maksimirskom stadionu. Taj je pogodak dao novu energiju i igračima, ali navijačima, njih sedam tisuća, koliko je imalo pravo prisustvovati ovoj utakmici.

Naravno, mijenjao je i Deschamps, a tek koju sekundu nakon ulaska pred Livakovićem se našao Paul Pogba, ali Dinamov golman bio je uspješniji. A ni Varane nije stigao do lopte.

Ipak, Francuzi su poveli u 79. minuti. Pogba je poslao dugu loptu s centra na lijevo krilo, pronašao Dignea, ovaj iz prve poslao do Mbappéa, koji je sada ipak bio mirniji i precizniji nego u 15. minuti.

Dalić nije više imao što čekati, već je na teren poslao svog posljednjeg aduta, Andreja Kramarića.

Nažalost, do kraja je ostalo premalo vremena, pa iako se do kraja utakmice igralo na francuskoj polovini terena, tek je jedan Kovačićev udarac predstavio opasnost francuskom golmanu.

Sljedeću utakmici, možda i ključnu za ostanak u elitnoj skupini Lige nacija, Hrvatska će igrati 14. studenog u gostima kod Švedske.