Katar 2022.

Hrvatska će biti nositelj u najtežim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u povijesti; 'Vatrenima' prijete Srbija i BiH, a moraju biti i prvi u skupini

27.11.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija pala je za dvije pozicije i sada je 11. na FIFA ljestvici najboljih selekcija svijeta, ali su 'Vatreni' ostali nositelji u europskim kvalifikacijama za SP 2022 kao sedma europska reprezentacija

Hrvatska nogometna reprezentacija pala je za dvije pozicije i sada je 11. na FIFA ljestvici najboljih selekcija svijeta.

Hrvatska je ispala iz TOP 10 na ljestvici za studeni s obzirom na poraze u Ligi nacija od Švedske i Portugala, te neriješeni ishod s Turskom u prijateljskoj utakmici, pa su izabranici Zlatka Dalića u odnosu na listopad izgubili 17 bodova.

Hrvatsku su preskočili Meksiko i Italija, ali su 'Vatreni' ostali nositelji u europskim kvalifikacijama za SP 2022 kao sedma europska reprezentacija po rankingu.

Iza Hrvatske su na FIFA renkingu Danska, Njemačka i Nizozemska od nositelja prve jakosne skupine kvalifikacija koje je u petak objavila FIFA.

Virtualni ždrijeb bit će održan u Zuerichu 7. prosinca, u prvih pet skupina bit će po pet reprezentacija, a u ostalih pet po šest momčadi.

Europske kvalifikacije za mundijal u Kataru započet će u ožujku sljedeće godine, a završit će u studenome. Izravni plasman osigurat će deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih u baraž zajedno sa još dvije reprezentacije iz Lige nacija u sezoni 2020/2021.

Među vodećim reprezentacijama svijeta nije bilo većih promjena, prva je i dalje Belgija ispred Francuske, Brazila, Engleske, Portugala i Španjolske, dok je Argentina zamijenila Urugvaj na sedmom mjestu. Najveći pad zabilježila je Kolumbija koja je također ispala iz TOP 10 i sada je 15.

JAKOSNE SKUPINE:

  • 1. jakosna skupina: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Danska, Njemačka, Nizozemska
  • 2. skupina: Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunjska
  • 3. skupina: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska
  • 4. skupina: BiH, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugaska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg
  • 5. skupina: Armenija, Cipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora
  • 6. skupina: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino