ep, karate

Hrvatska berba medalja u Turskoj: Anđelo Kvesić zlatni, Enes Garibović srebni, Jelena Pehar brončana

28.05.2022 u 17:45

Bionic
Reading

Anđelo Kvesić europski je prvak u karateu u kategoriji teškoj kategorij nakon što je na 57. EP u turskom gradu Gaziantepu u finalnom dvoboju pobijedio Belgijanca Lucu Costu 13:7.

Bio je to dvoboj za sportsku karate povijest, u kojem je Anđelo sjajno krenuo, relativno brzo stigao do značajne prednosti 4:1. Tad je uslijedio mali pad, koji je belgijski natjecatelj iskoristio, te nešto više od minute prije kraja brzinski preokrenuo rezultat i poveo 7:4. U završnih nešto više od 40 sekundi serijom 9:0 Kvesić je na kraju slavio s velikom bodovnom razlikom. .

'Konačno sam i rezultatom tu gdje već, duboko sam vjerovao, odavno pripadam. Hvala Bogu, napokon sam uzeo zlato', ponosno je istaknuo novi europski prvak u kategoriji preko 84 kg.

U finalu kategorije do 84 kg Enes Garibović izgubio je od Mađara Daniela Gyorgya s 3:2. Gyorgy je vodio 2:0, ali Enes je u drugoj polovici borbe stigao do izjednačenja. Gyorgy je iskoristio rizik našeg finaliste i uputio završni udarac za minimalnu pobjedu. Enes je pokušao još dva puta u završnih sedam sekundi, ali suci nisu procijenili da je to bilo vrijedno bodova. pa se Garibović utješio srebrom.

'Šteta, sad sam tužan, ali ubrzo ću postati svjestan vrijednosti rezuttata. Jako sam zadovoljan ovim tjednom u Gaziantepu', naglasio je osvajač srebra u kategoriji -84 kg.

Taktički sjajnu borbu imala je Jelena Pehar (-50 kg), koja joj je omogućila broncu. Protiv Lejle Ahemtović iz BiH bilo je 0:0, ali sudačkim preglasavanjem 4:1 za našu predstavnicu.

'Meč nije bio atraktivan, ali nekada se i tako pobjeđuje', rekla je vidno zadovoljna Jelena Pehar.

Lucija Lesjak (+68 kg) borila se proteklih dana sa želučanom virozom, završila i na infuziji. Bez obzira što je povela 1-0, na Luciji je to ostavilo evidentan trag, a Grkinja Kyriaki Kydonaki je u susretu za medalju slavila s 3-1.

'Nisam imala energije, Grkinja je danas bila bolja', zaključila je osvajačica bronce s prošlog SP-a.

Do 67 kg Boran Berak je poveo 2:1, ali na kraju izgubio od Stevena Da Coste 6:2.

'Francuz je olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Nadam se da će idući put biti sretnije...', zaključio je Berak koji je drugu godinu uzastopce izgubio meč za brončano odličje.

Do zlata je u parakarateu stigla Danijela Topić u natjecanju sportaša s intelektualnim poteškoćama. Za izvedbu svoje kate dobila je ocjenu 37.1, što joj je omogućilo najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

EP u Turskoj završava u nedjleju, sudjeluje 505 natjecatelja iz 45 zemalja.