EP U RUKOMETU

Hrvatice bolje od Srpkinja za prve bodove

02.12.2008 u 21:52

Bionic
Reading

U prvoj utakmici na EP, hrvatske rukometašice u skupini D. svladale su Srbiju. Nakon sjajnog prvog poluvremena koje su izabranice Zovka dobile 17:9, u drugom dijelu naše igračice malo su popustile i na kraju slavile 30:26

Naše reprezentativke su, prije nešto više od mjesec dana, svladale Srbiju u prijateljskoj utakmici s devet golova razlike. Zbog toga, ali i dobrih rezultata na pripremama, Hrvatska je u prvi susret na EP ušla kao favorit.

Počelo je nervozno s obje strane, jer ipak je to bila prva utakmica na turniru. U prvih deset minuta gledali smo rukomet s puno tehničkih pogrešaka, a tu su se bolje snašle Srpkinje koje su u tom periodu imale prednost od dva gola razlike (3:5). Od toga trenutka uslijedio je preokret. Penezić i Horvat su se raspucale, a iz kontre je nepogrešiva bila Golubić. U 16. minuti, Hrvatice su imale dva gola viška (8:6), a u 23. minuti bilo je prvi put i '+3' (11:8). Tada je naša vratarica Knezović u potpunosti zaključala svoja vrata i izabranice Zdravka Zovka do odmora nisu više primile nijedan pogodak. S druge strane Srpkinje su morale još po šest puta po loptu u mrežu za 17:8.

Uvjerljiva igra i veliko vodstvo u prvom poluvremenu očigledno je u svlačionici uspavalo hrvatske rukometašice. Srbija je krenula sjajnom serijom od čak 7:1 (18:15) što je u potpunosti vratilo utakmicu u neizvjesne vode. Nakon minute odmora koju je pozvao hrvatski izbornik Zovko, Hrvatska je opet na ugodnih 20:15, ali Srbija se uskoro vratila na 20:17. U 46. minuti, lakše se disalo jer su golovima Horvat djevojke s kockastim dresovima bile na 25:19, odnosno 26:20. No nije bilo gotovo.

Deset minuta prije kraja, Srbija je sjajno iskoristila igračicu više i stigla na uobičajenu granicu od tri gola zaostatka (26:23), a u 51. minuti preskočila je i došla do 26:24, pa na 26:25. Naše dvije najefikasnije igračice Golubić i Penezić preuzele su odgovornost i u 55. minuti smo na spokojnih 28:25. Njima su se golovima priključile Arslanagaić i Pušić za naoko laganu pobjedu 30:26.

Najviše pogodaka u redovima Hrvatske zabile su Golubić (7), Penezić (7) i Horvat (6), a Knezović je sakupila 13 obrana. Kod Srbije je najefikasnija bila Lekić (9).

Sljedeći susret Hrvatska igra protiv domaćina Makedonije (4. prosinca).