ISTRAŽIVANJE GFK

Hrvati vjeruju da se namještaju rezultati u HNL-u

02.09.2010 u 11:04

Bionic
Reading

GfK je proveo istraživanje ne temu što građani misle o tome ima li namještanja u hrvatskom nogometu te misle li da treba uvesti porez na transfere nogometaša. Odgovori su (ne)očekivani, ali i poražavajući za nogometnu javnost

Nakon obrade podataka i odgovora 800 anketiranih ljudi na temu problema u hrvatskom nogometu, GfK je u četvrtak objavio rezultate koji bi svakako trebali zabrinuti čelne ljude u hrvatskom nogometu. Naime, na prvo pitanje o namještanju rezultata nogometnih utakmica u Prvoj HNL, čak 63 posto ispitanika odgovorilo je da vjeruje da je bilo namještaljki, a samo osam posto da ne vjeruje u to. Ostali, njih 29 posto, ne znaju ništa o tome.

U namještanje rezultata utakmica vjeruju više muškarci nego žene (71:56 posto), a u većini je riječ o osobama između 25 i 34 godine (76 posto) te ljudima s visokom stručnom spremom (71 posto).

Drugo pitanje bilo je vezano uz toliko puta spominjan porez na nogometne transfere. I u tom slučaju rezultati su suprotni ustaljenoj praksi u Hrvatskoj. Dakle, čak 74 posto ispitanika smatra da bi naplata poreza trebala biti obavezna, protiv toga je tek pet posto, a preostalima je ili svejedno (osam posto) ili se ne mogu odlučiti za odgovor (13 posto).

I za naplatu poreza znatno su se više opredijelili muškarci nego žene (81:68 posto), a za to su podjednako i osobe između 15 i 44 godine (oko 84 posto). Ispitanici s visokim obrazovanjem također značajno više podržavaju uvođenje takvog poreza (87 posto).