PRAVI PRIMJER

Hrvati trebaju učiti od Nijemaca, i ne samo nogomet!

14.07.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Nogometni je portal Back Page Football objavio isječak iz brazilskih medija gdje je odlično objašnjeno zašto je brazilska publika simpatizirala Nijemce, iako su ih ovi ponizili u međusobnom susretu

Iako je jasno da Brazilci ne bi nikad navijali za Argentince, postajao je i drugi razlog zašto je brazilska publika favorizirala Nijemce, ne samo u susretu finala. To je sjajno objašnjeno zbog načina kako su se ponašali ne samo igrači, već i kompletan njihov nogometni pogon:

'Brazilci su simpatizirali njemačku nacionalnu selekciju jer su došli u grad Santa Cruz Cabralia (država Bahia) te kupili zemlju na kojoj su napravili hotel, zdravstveni centar i nogometno igralište, ali pritom i donirali dom zdravlja cijeloj zajednici, kao i izgradili infrastrukturu za školsku djecu. Pritom, nisu koristili njemačku radnu snagu, već su za radove upošljavali isključivo lokalno stanovništvo.

Osim toga, kada su došli reprezentativci, nisu se izolirali u centru, već su se družili s građanima kada nisu trenirali. Moglo ih se vidjeti po plažama kako provode vrijeme s lokalnim stanovništvom, kao i po klubovima po gradu. Svima su pritom posvetili vrijeme za fotografiranje i razgovor, te općenito druženje.


Kada su nas teško porazili, bili su vrlo pristojni te rekli da ne smijemo izgubiti naš ponos. Također su pričali s velikim poštovanjem prema brazilskim nogometnim legendama, a svu infrastrukturu koju su izgradili ostavljaju na poklon lokalnoj zajednici. Zbog svega toga, dosta je Brazilaca, barem iz Bahije, navijalo za njihovu reprezentaciju.'

Nijemci bi tako mogli postati uzor Hrvatskoj, koja je bila u kampu u istoj državi, a gdje se baš lokalno stanovništvo i njihovi predstavnici požalili kako su hrvatski igrači vrlo povučeni te bez ikakvog kontakta s njima. Oni gotovo da nisu napuštali granice kampa, a kamoli da bi uspostavili dobre odnose s lokalnim stanovništvom.

Očito opušteni pristup ne znači da je momčad neozbiljna. Štoviše, s njime su Nijemci postali svjetski prvaci…