REKORDERI IZ REGIJE

Hrvat iz Mostara, koji je iz rukometa pobjegao u košarku, najviši je igrač regionalne ABA lige

08.11.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Prema službenim podacima, najviši košarkaši u ABA ligi, regionalnom košarkaškom natjecanju, su Robert Rikić (219 cm), Alen Omić (216 cm), Michael Ojo (216 cm) i Mirza Begić (216 cm). Iako nisu ni blizu apsolutnom rekorderu ABA lige Slavku Vranešu, kojem je izmjereno nevjerojatnih 230 centimetara, ovi gorostasi svojom pojavom postali su prava atrakcija

Već duži niz godina košarka je deficitarna visokim igračima i jako se teško nalaze na tržištu kada su u pitanju europski klubovi manje i srednje platežne moći. No takav problem ipak nemaju klubovi u ABA ligi, najkvalitetnijem regionalnom sportskom natjecanju koje ne oskudijeva talentiranim košarkašima na poziciji centra. Najbolji pokazatelj ove tvrdnje jest to da gotovo svi klubovi imaju barem po dvojicu igrača koji su viši od 210 centimetara.

Među petoricom najviših igrača u ABA ligi nalaze se dvojica Slovenaca, Hrvat, Srbin i Nigerijac. Bez premca, tu je hrvatski centar Igokee Robert Rikić koji sa svojih dva metra i 19 centimetara predstavlja pravu noćnu moru za protivničke igrače pod košarkaškim obručima.

Zanimljivo je spomenuti kako je Rikić u košarci završio sasvim slučajno. Kao nadarenog rukometaša uočili su ga košarkaški skauti pa je tako direktno iz kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine ovaj stasiti Mostarac završio u košarci.

Kako je Rikić u dvije nepune godine narastao čak 19 centimetara, odlučio se - na nagovor prijatelja i sugestiju košarkaškog trenera iz Dubrovnika Darka Knuce - prebaciti na košarku.

Nakon svega tri mjeseca bavljenja košarkom izazvao je pažnju velikog broja klubova jer ipak se ne viđa često košarkaš od gotovo 220 centimetara s tako dobrom motorikom. Navodno je svojim igrama i vještinama oduševio i čelnike Barcelone koji su mu ponudili ugovor, ali su njegovi roditelji ipak smatrali kako je bolje da njihovo talentirano dijete bude što bliže kući te je potpisao za Dubrovnik, u kojem je naučio osnove te stekao prvoligaško iskustvo.

Rođeni Mostarac priznao je da mu je u početku bilo čudno što se ističe u okolini jer su ga svi zaustavljali na ulici i pitali o visini, ali isto kako kaže:

'S vremenom se čovjek na to navikne. Često znam u šali reći kako bih postao milijunaš da sam naplaćivao fotografiranje s ljudima', rekao je 28-godišnji Rikić.

Dodajmo kako je nesuđeni rukometaš Rikić i službeno – uz bivšeg košarkaša Brunu Šundova (također 219 cm) – trenutačno jedan od najviših Hrvata u povijesti.

Ističe kako mu njegova visina u košarci daje prednost, ali i kako mu u svakodnevnom životu dosta otežava, prije svega pri kupovini odjeće ili kod prolaska kroz vrata te u liftu. Ipak, najveći problem na početku karijere bila mu je vožnja autobusom i tramvajem jer nigdje nije uspio pronaći adekvatno mjesto gdje bi se smjestio.

Kada je regionalna ABA liga u pitanju, u samom vrhu od ekstremno visokih igrača još su bosanskohercegovački košarkaš sa slovenskom putovnicom Alen Omić (216 cm) iz podgoričke Budućnosti, zatim tamnoputi Nigerijac koji ima američko državljanstvo Michael Ojo (216 cm) iz Crvene zvezde te još jedan košarkaš iz Bosne i Hercegovine sa slovenskom putovnicom, Mirza Begić (216 cm) iz ljubljanske Olimpije. Eto, ispada kako 'očito nešto ima u vodi i hrani iz BiH', odakle nam dolaze najviši košarkaši današnjice…

Michael Ojo postao atrakcija zbog veličine stopala

Kada pišemo o velikim brojevima, jedna od zanimljivosti je vezana uz visokog centra Zvezde Michaela Oja. Naime, ovaj centar crveno-bijelih ima najveće stopalo od svih profesionalnih košarkaša na svijetu. Vjerovali ili ne, Ojo nosi broj tenisica 55, po čemu spada u sam vrh košarkaša koji su u povijesti igrali u Europi (rekorder je legendarni Fernando Romay s brojem 56!). No kada je tamnoputi Ojo u pitanju, treba reći kako je, dok je nastupao za Sveučilište Florida u NCAA ligi, jedna od najpoznatijih kompanija za proizvodnju sportske opreme morala uložiti 15.000 dolara u novi stroj kako bi mogla napraviti tenisice posebno za njega. Naime, tenisice ovakve veličine rijetko proizvode, pa se centar dosta mučio s kupovinom obuće.

ABA liga daje velik broj igrača u NBA i Euroligu

Regionalna ABA liga, kao jedino natjecanje koje osigurava ulaznicu za elitnu Euroligu te naravno mogućnost sudjelovanja u Eurokupu, idealno je okruženje za visoke igrače. Naime, sve više NBA skauta i čelnih ljudi Eurolige dolaze na utakmice ABA lige kako im ne bi promakao neki talentirani visoki igrač, kao recimo Nikola Jokić. Podsjetimo, Jokić je iz malenog srpskog kluba Mega stigao u NBA ligu kao velika nepoznanica, a danas je najveća zvijezda Denver Nuggetsa, s kojima je nedavno produžio ugovor na još pet sezona, za koje će dobiti nevjerojatnih 148 milijuna dolara, čime je postao najbolje plaćeni sportaš s prostora bivše Jugoslavije.

NAJVIŠI IGRAČI ABA LIGE

  • Robert Rikić 219 cm (Igokea)
  • Alen Omić 216 cm (Budućnost)
  • Majkl Ojo 216 cm (Crvena zvezda)
  • Mirza Begić 216 cm (Olimpija)
  • Uroš Luković 216 cm (Mornar)

Najviši igrač u povijesti YU košarke

Bivši crnogorski košarkaš Slavko Vraneš s 230 centimetara (izmjeren u tenisicama) je najviši igrač koji je igrao u regionalnoj ABA ligi. On je slavu dostigao igrajući za beogradski Partizan jer se s crno-bijelima 2010. godine uspio plasirati na Final Four Eurolige. Pored kluba iz Humske, nastupao je još za FMP, Crvenu zvezdu, Budućnost, Unics, Metalac, Tofas, Efes. Skupio je i nešto nastupa u NBA ligi, draftiran je od NY Knicksa, a kraći period proveo je i u Portlandu.