ZUBAC U DRESU MEGE

Hrvat debitirao u srpskom klubu; pomutnja među NBA skautima!

02.03.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji hrvatski košarkaš Ivica Zubac u 2016. dobio je velik prostor u medijima nakon što je zbog kašnjenja plaće iz Cibone prešao u Cedevitu, da bi na koncu, nakon što se Cibona žalila te dobila arbitražu, na kraju dugih pregovora završio u srpskom Mega Leksu, u kojem ga pripremaju za odlazak u NBA ligu

Prašina koja se podigla oko ovog 215 cm visokog igrača, koji je iz rodnog Čitluka stigao u Cibonu kada je imao 14 godina, napokon se slegla nakon što je Cibona dobila od njegova menadžera Miška Ražnatovića 200.000 američkih dolara, uz dodatak da će krajem ljeta na račun Cibone sjesti još minimalno 325.000 američkih dolara. S obzirom na to da je Zubac zamalo prešao u Cedevitu potpuno besplatno, nije teško zaključiti da je Cibona na koncu ipak više nego dobro prošla…

'Još od Dina Rađe hrvatska košarka nije imala ovako talentiranog centra', nedavno je za tportal.hr kazao trener Cedevite Veljko Mršić, a želio je Zupca u svojoj momčadi.

Međutim, jasno je kako će cijena jednom od najnadarenijih hrvatskih centara rapidno porasti nakon lipanjskog NBA drafta, na kojem će Ivica Zubac, kojeg po stilu igre često uspoređuju s Marcom Gasolom, vjerojatno biti izabran u prvoj rundi. Trenutačno je prema procjenama analitičara portala Draftexpress na 28. mjestu, uz dodatak kako je na 'putu prema gore.'

Da NBA skauti s posebnom pozornošću prate igre našeg centra, dokaz je i njegova prva utakmica za srpsku hit momčad Mega Leks. U prijateljskoj utakmici protiv Beovuka, odigranoj u dvorani FMP u Železniku, košarkaši Mega Leksa bili su bolji 91:65. Zubac je s 20 koševa, pet skokova, pet asistencija i tri blokade oduševio čak 15-ak NBA skauta koji su došli na tu utakmicu. Nema sumnje da je ovako svestranom igrom Zubac stvorio pomutnju među NBA skautima koji ga ove sezone zbog teže ozljede koljena te nakon toga naglog odlaska iz Cibone baš i nisu imali prilike gledati. Napredak koji su vidjeli sigurno ih je zapanjio!

Nema sumnje da će Zubac pod paskom trenera Dejana Milojevića, koji je poznat kao jedan od najboljih u Europi kada je rad s centrima u pitanju, do NBA drafta još napredovati. Činjenica je da zbog kasnog transfera Zubac ne smije igrati u regionalnoj ABA ligi pa tako ispada da će jedan od najvećih hrvatskih talenata zadnjih godina formu za nastup u dresu reprezentacije Hrvatske brusiti u srpskoj ligi.

Vješti menadžer kao što je Miško Ražnatović, koji ima jako dobre odnose s američkim partnerima, sigurno nije tako velik novac odlučio dati za igrača za kojeg ne vjeruje da će vrlo brzo postati NBA zvijezda.

'Ivica Zubac imao je impresivan debi za Mega Leks protiv Beovuka (91:65)! S 20 koševa, pet skokova, pet asistencija i tri blokade, valorizacija 34! Zagorac je ubacio 26 koševa. Više od 15 NBA skauta je stiglo', napisao je Ražnatović na Twitteru.

Podsjetimo da se Ražnatović brine i o karijeri Darija Šarića, koji bi se ovog ljeta iz turskog Anadolu Efesa mogao preseliti u NBA momčad Philadelphia 76ers.