LEGENDA SP-A

Hristo Stoičkov - drski genijalac

25.05.2010 u 10:36

Bionic
Reading

On je prgav, svojeglav i teškog karaktera, no on je i jedan od najboljih europskih nogometaša svih vremena i najbolji bugarski nogometaš u povijesti. On je Hristo Stoičkov, čovjek koji je nosio Bugarsku do četvrtog mjesta na SP-u 1994.

Hristo Stoičkov, čije ime u Bugarskoj znači Krist, za razliku od svog imenjaka nije u svojoj karijeri nimalo bio sklon mirnom rješavanju situacije, no zato se bio sklon uspoređivati s onim na nebesima.

'Postoje samo dva Krista. Jedan igra u Barceloni, a drugi je na nebesima', izjavio je svojedobno Stoičkov, a ta rečenica sažima osobnost najboljeg bugarskog nogometaša svih vremena. Stoičkov je egocentričan, često nervozan i njegovo ga je ponašanje tijekom karijere znalo često stajati kazne. Igrao je u CSKA-u iz Sofije, Parmi, SAD-u, ali najbolje dane imao je u dresu Barcelone.

On je sa 19 godina bio nakratko izbačen iz bugarskog nogometa zbog svoje uloge u tučnjavi tijekom utakmice bugarskog kupa, a dok je igrao za Barcelonu suspendiran je na dva mjeseca zbog bijesa koji je iskalio na sucima. Znao je trčati za dužnosnicima na terenu, znao je psovati, no bio je briljantan nogometaš.

Da bi vidjela SP 1994, Bugarska je u Francuskoj morala pobijediti 'tricolore', a prije utakmice je Stoičkov obećao da će pješke doći kući iz Francuske u slučaju slavlja. Bugarska je pobijedila, a Stoičkov svoje obećanje nije ispunio.

'Cijelu noć nakon pobjede sam hodao Parizom i slavio. Pustite me u avion, ne mogu hodati', kazao je Stoičkov.

Na Svjetskom prvenstvu 1994. održanom u SAD-u je eksplodirao postavši, uz Olega Salenka, najbolji strijelac prvenstva, te je odveo Bugarsku do polufinala gdje su izgubili od Italije, a nakon toga i od Švedske u borbi za treće mjesto.

To je Stoičkov koji je kroz svoju cijelu fantastičnu karijeru bio svoj i jedinstven bez obzira na cijenu. Ili ga se voljelo ili mrzilo, ali ga se poštovalo.

Svoju karijeru je Stoičkov završio u Chicagu, a danas trenira južnoafrički klub Mamelodi Sundowns.

Hristo Stoičkov