BORBA SA STOTINKAMA

Horvat hvata zalet za olimpijski polufinale

02.08.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Nikolina Horvat, atletičarka Zagreb-Ulixa, nedavno je u utrci na 400 metara s preponama ispunila normu za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u korejskom Daeguu, koje će se održati od 27. kolovoza do 4. rujna.

'Na Olimpijskim igrama u Pekingu bila sam 18., na Europskom prvenstvu u Barceloni 17. Uvijek su me stotinke dijelile od polufinala. Ove sezone sam u formi, nekako osjećam da sam zrela za osobni rekord. Natjecateljski sam tip, kad je konkurencija, vučemo se međusobno. Solo utrke me ne nadahnjuju. U utrkama na 400 prepone ključnih je zadnjih 150 metara. Osim brzine i izdržljivosti, moraš imati osjećaj za ritam i tehniku', ističe Nikolina Horvat, koja se atletikom bavi desetak godina, od sedmog razreda osnovne škole. Trener joj je Igor Čordaš.

Trebala joj je jaka utrka, a 400 metara prepone bila je šlagerska u Ljubljani, gdje je Nikolina u jakoj međunarodnoj konkurenciji osvojila drugo mjesto.

'Čula sam se telefonski sa suparnicama, u tren oka smo se dogovorile, pa smo se našle u Ljubljani. Suparnice na stazi, prijateljice izvan nje', naglašava Nikolina.
U Ljubljani je bila druga, iza Dankinje Sare Petersen, a ispred Poljakinje Anne Jesien, osvajačice svjetske brončane medalje.

'Da, bila sam brža od Anne, ali ona je bila ozlijeđena', odbija Nikolina pretjerane hvale na svoj račun.

U završnici priprema za Svjetsko prvenstvo vježbat će uglavnom na stadionu Mladosti uza Savu, a ne, kao inače, na Sveticama.

'Staza na Sveticama nije prikladna, mora se obnoviti da bi to postala. A i inače, svatko se nađe na njoj, i natjecatelj i neupućeni rekreativac. Lako je, kad trčite punim tempom, a na stazi zateknete natjecatelja. Viknete: 'Staza, staza!' i natjecatelj se odmah makne, znajući što se od njega zahtijeva. A kad podviknete rekreativcu, najprije se nađe u nedoumici, neodlučan što da učini i kamo da se krene', priča Nikolina.

U Ljubljani je 400 metara prepone pretrčala za 56,54 sekundi. Norma za svjetsko prvenstvo i olimpijske igre je 56,55. Nikolinin osobni rekord je 56, 28. Ove godine bi mogao biti oboren. Napokon joj ide, kako kaže, sve po špagi. Ne opterećuje je mnoštvo na tribinama.

'Na Olimpijskim igrama u Pekingu trčala sam pred 90 tisuća ljudi i sve mi je bilo normalno. Ali, kad gledam druge u takvom ambijentu, prođu me trnci', zaključuje Nikolina, inače studentica Više trenerske škole.