JOŠ 12 KOLA

Hoće li Hajduk bez Ibre biti dovoljan motiv Dinamu?

25.02.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Dvobojima Lokomotive i Osijeka, odnosno Zagreba i Šibenika, nastavlja se prvoligaško nogometno natjecanje. Nažalost, već u prvom kolu odgođena je utakmica Cibalia - Zadar zbog loših vremenskih uvjeta

Pred hrvatskim je prvoligašima 12 kola proljetnog dijela prvenstva, koje će 21. svibnja promovirati i prvaka jubilarnog 20. prvenstva. Doduše, mnogi su skloni već sada tipovati na zagrebački Dinamo, koji u tih 12 utakmica ulazi s pet bodova prednosti, ali i uigranijom momčadi kojoj je pridodan 'pitbull' Josip Brezovec. Splićani, koji su nedavno proslavili 100. rođendan, na svoju žalost, ostali su bez dva izuzetno vrijedna igrača, po mnogima najboljeg Senijada Ibričića te hrvatskog reprezentativca Ivana Strinića. Pridodamo li tome i da je Ivica Križanac umjesto na Poljud otišao u Park mladeži, onda je jasno da Vučevićeva momčad ulazi bitno oslabljena u nastavak prvenstva.

Ipak, da ne bude baš sve idilično u Dinamu, pobrinuo se prošle polusezone najbolji igrač modrih - Brazilac Sammir. Naime, prije nekoliko dana trebao je biti na terapiji jer veći dio zimskih priprema nije trenirao zbog ozljede, ali je po svom starom i nama jako dobrom poznatom običaju - sve izigrao. Prevario je i liječnike, ali i trenera, jer noć(i) je provodio zabavljajući se po kafićima, a samo prije dva mjeseca izjavio je: 'Želio bih iz Dinama' i 'Ja sam i bez priprema najbolji igrač Hrvatske'. Pitanje je samo hoće li Halilhodžić trpjeti takvu bahatost i nonšalanciju ili će Sammir uistinu još jednom zabljesnuti te sebi, ali i Zdravku Mamiću osigurati velik i bogat transfer.

Naravno, ukoliko Dinamo zadrži barem dio koncentracije i motiviranosti, vrlo je izvjesno da će se šesti put zaredom slaviti naslov prvaka na maksimirskom ruglu. Baš kao što smo sigurni da će ta proslava biti bez podrške najglasnijih Dinamovih navijača koji, nažalost, moraju podučavati hrvatske izvršne vlasti gdje se i kako krše zakoni Republike Hrvatske. I kako pojedinci, na konto njihove blagonaklonosti, već godinama od svih nas rade mulce i trpaju enormne količine novca u džepove.

U sjeni tih Dinamovih muka te Hajdukove želje da si uljepša 100. rođendan vodit će se i borba za treće, odnosno četvrto mjesto, koja donose također toliko željene europske utakmice. Istina, prošle sezone s velikim su ih nestrpljenjem čekali Cibalia i Šibenik, ali sjećamo se da su ispadali od ne baš renomiranih suparnika, pa je pitanje što osim jednog lijepog (ali i skupog) izleta takve utakmice mogu donijeti.

Ove godine izbjegnuta je drama na dnu tablice, jer uoči prosinačkih predsjedničkih izbora u Hrvatskom nogometnom savezu promijenjena je odluka o smanjivanju lige te će ove sezone u niži rang 'samo' tri kluba, to jest 14., 15. i 16. sastav. Jedan je drugoligaš već sada siguran, a to je Hrvatski dragovoljac, dok se Istra 1961 i Šibenik imaju pravo nadati izbjegavanju odlaska u niži rang. Za Istru bi to čak svi i željeli, jer prije 15-ak dana u punom je sjaju prezentirala svoj stadion 'bombončić', kakav bi željela imati većina hrvatskih prvoligaša.