TREĆE SREBRO

Hoće li Fortuna vratiti dug Ivici Kosteliću

06.01.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Pred 20-ak tisuća gledatelja na Sljemenu zaorila se švedska himna u čast pobjednika Andrea Myhrera. Drugi je, tradicionalno, bio Ivica Kostelić, a na postolje se popeo i drugi Šveđanin, Hargin, koji je u prvoj vožnji bio 30.

Četvrti muški slalom u Zagrebu i treće drugo mjesto Ivice Kostelića. Skijaški profesor ponovno je iza leđa ostavio sve osim jednoga i nakon početnog kiselog izraza lica počeo slaviti novi veliki uspjeh. 80 bodova vraća ga u vrh ukupnog poretka i njegov najveći cilj, osvajanje Velikog globusa, danas je lakše ostvariv nego što je to bio uoči domaće utrke.

I da je bio, primjerice, peti, bio bi to uspjeh koji osporiti mogu samo sportski ignoranti, ali svima je jasno koliko bi Kosteliću značilo okrunjenje za sljemenskoga kralja. To je obiteljsko brdo najveće sportske dinastije u Hrvatskoj i dinamični duo koji je slavio pobjede na svim natjecanjima diljem svijeta još uvijek čeka trijumf na domaćem terenu. Nakon što je Grange prije dvije godine pobjegao za tričavih pet stotinki, Myhrer je sada bio bolji za deset. Kad se ova tri druga mjesta ukombiniraju s tri olimpijska srebra, može se već postaviti pitanje: gdje se to Ivica zamjerio božici sreće?


Ivica ni ove godine nije pred svojim fanovima zasvirao gitaru, ali otac Ante opominje:

'Tko prati skijanje, zna tko je Myhrer. Do sada je pobijedio jednom, i to prije četiri godine u Beaver Creeku, kad sam ja postavljao stazu. Odličan je skijaš i sjajan dečko. Isto je roker i svaka mu čast na pobjedi. Imao sam osjećaj da će napraviti puno danas', rekao je Gips nakon utrke.

Kada je Ivica prije utrke upozorio da mogu pobijediti svi među najboljih 15, taj se stav masovno percipirao kao pila naopako. Skoro kao alibi. Ali Myhrer je imao broj 15 i trijumfirao. Muški slalom danas je takav, arena s golemom koncentracijom kvalitete u kojoj se pogreške ne opraštaju. Myhrer je preuzeo i vrh slalomskog poretka, a i tamo ga u stopu prati baš Ivica.

Da Kostelić danas završi karijeru, s pravom bi se pričalo o legendi hrvatskog sporta. Nakon svih vijaka u koljenima, čudo je da se uopće natječe, a on je danas kompletan skijaš sa 12 pobjeda u svjetskom kupu. Nikome se više ne mora dokazivati, ali u godinama koje su pred nama bilo bi pošteno da Fortuna vrati barem dio duga i da Ivica proslavi pobjedu pred svojim navijačima ili na olimpijskom borilištu. Iako, prioriteti obitelji Kostelić su poznati, najvažniji je veliki globus. To bi bilo kruna karijere, a sa 180 bodova u prve dvije utrke u 2011. Ivica je kandidat kojega se ne može zaobići. S obzirom na raspored, odnosno na veći broj tehničkih disciplina do kraja sezone, možda i najveći.