ODLUKA IZVRŠNOG ODBORA

HNS: Utakmica će se prekidati nakon trećeg upozorenja

03.10.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez uvodi nultu stopu tolerancije na navijačko nasilje na tribinama, kao i na upotrebu pirotehnike na stadionima, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a

Kap koja je prelila čašu čelnika HNS-a bila je prošlotjedna tučnjava navijača Istre i Rijeke, ali i ponašanje dijela navijača hrvatske nogometne reprezentacije na utakmici protiv Gruzije u Splitu, zbog koje je HNS već platio visoku kaznu, te na utakmici protiv Izraela u Zagrebu za koju je disciplinski postupak u tijeku.

Dva naša najveća kluba Dinamo i Hajduk su kažnjena izuzetno visokim novčanim kaznama, a zbog kontinuirano lošeg ponašanja navijačkih skupina BBB i Torcide oba kluba su pod posebnim disciplinskim mjerama, pa Dinamo može svakog trenutka biti izbačen iz Uefinih natjecanja na tri godine, dok bi Hajduk u naredne dvije godine u slučaju novog incidenta mogao utakmice u Splitu igrati bez gledatelja.

'Mi smo ozbiljno shvatili upozorenje koje je Michel Platini izrekao prilikom posjeta predsjednici Vlade kada je naglasio da se UEFA neće libiti izbacivanja klubova iz natjecanja zbog ponašanja navijačkih skupina', kazao je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, napominjući da je i do sada HNS imao pravilnik o ponašanju navijača, ali ga se nije primjenjivalo.

Akcijski plan sadrži 16 točaka i po riječima povjerenika za sigurnost HNS-a Zorana Cvrka cilj mu je postići da se svi gledatelji i sudionici utakmice osjećaju sigurnim na našim stadionima.

'To praktično znači da ćemo kod prve bačene baklje ili hukanja igračima druge boje kože uputiti prvu opomenu, ako se to ponovi i drugu, a nakon toga sudac i delegat imaju obvezu povući momčadi s terena i zavisno o procjeni sigurnosnih uvjeta odlučiti što dalje napraviti', kazao je Cvrk.

O ovom akcijskom planu HNS će izvijestiti Ured Predsjednika, Vladu RH i Hrvatski sabor te Uefu, a Vladi RH je predloženo donošenje Odluke o osnovanju nacionalnog tijela za suradnju, prevenciju i spriječavanje nasilja i svih drugih oblika netolerancije na nogometnim utakmicama.

Arbitražni sud HNS-a odbacio je žalbu na ukidanje licenci NK Gorici te potvrdio rješenje svojih tijela koja su zaključila da u trenutku podnošenja zahtjeva za igranje u Prvoj HNL Gorica kao ni NK Solin i Primorac nisu imali uvjeta za izdavanje licence.

Na sjednici Izvršnog odbora HNS-a je bilo govora i o zahtjevima Hajduka za zabranu pojedinim sucima da sude utakmice 'bijelih'.

'O tome je već sve rekla sudačka komisija, a Izvršni odbor je danas zaključio da Ivan Perajić ostaje povjerenik za suđenje', kazao je Srebrić i potvrdio da predstavnika Hajduka treba biti više u različitim tijelima HNS-a, ali da taj postupak ide preko nadležnog županijskog nogometnog saveza.