POČELE PRIPREME ZA SVJETSKO PRVENSTVO

HNS (opet) ignorirao reprezentaciju beskućnika

27.08.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Iako se natjecanje odvija pod kapom Uefe, Hrvatski nogometni savez nije se udostojio uključiti u humani projekt. Uskočilo je Ministarstvo zdravstva

U općem nogometnom ludilu koje ovih dana trese Split, jedna je hrvatska reprezentacija baš u ovom gradu započela pripreme za svjetsko prvenstvo – ekipa sastavljena od osam beskućnika iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Varaždina i Splita u rujnu će u Brazilu braniti boje Hrvatske.

Humani projekt resocijalizacije osoba iz sustava socijalne skrbi pod pokroviteljstvom je Uefe, no hrvatskoj reprezentaciji - jednoj od 64 koje će nastupiti u Južnoj Americi - pomogli su svi osim Hrvatskog nogometnog saveza. Umjesto klike iz Rusanove, koja se nije udostojila ni odgovoriti na pisma i e-mailove, projekt vrijedan oko 150 tisuća kuna pomoglo je Ministarstvo zdravstva, Zaklada Primorac i neki gradovi i općine. Svi uključeni u projekt rade na potpuno volonterskoj bazi, nitko na hrvatskim beskućnicima neće zaraditi ni kune.

'Pokazalo se da se preko 70 posto osoba uključenih u ovakve projekte na koncu uspješno resocijalizira', kazao nam je Dado Lelas, izbornik hrvatske reprezentacije, koji je posebnu zahvalu uputio i ekipi HTV-ove emisije 'Hrvatska uživo'.

Potporu našoj reprezentaciji beskućnika na početku priprema u Splitu došao je dati i voditelj Hajdukove omladinske škole Goran Vučević.