ODLUKA NA JUGU?

HNL: Najvažnija etapa borbe za naslov

10.05.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Čim je objavljen raspored trećeg kruga T-Com prve HNL, činilo se da bi 30. kolo moglo biti izuzetno važno. Pretpostavka je bila točna, susreti u Šibeniku i Rijeci mogli bi se pokazati kao ključni u borbi za naslov prvaka i plasman u Europu

ŠIBENIK – DINAMO(16:30)

Kruno Jurčić probudio je uspavani Dinamo i aktualni prvak sigurnim korakom maršira prema četvrtoj uzastopnoj tituli. Iza posljednje četiri pobjede ostala je impresivna gol razlika od 16:1, no Šibenik je jedno od rijetkih kota u zemlji gdje taj niz dolazi pod znak opasnosti.

Domaćini se bore za Europu, a poraz bi ih udaljio od povijesnog plasmana jer nakon Dinama na Šubićevcu slijedi im put na Poljud. Dinamo uz zadnje gostovanje u srcu dalmacije ne vežu lijepe uspomene, tek je dalekometni projektil Ibaneza spasio bod lideru. Trenutačna forma sugerira da će Dinamo biti gotovo nemoguće zaustaviti, ali ako netko to može, to su upravo Šibenčani.

RIJEKA – HAJDUK
(20.15)

Hajduka još nitko pametan nije otpisao iz borbe za naslov, ali bijeli su pred najtežim mogućim zadatkom. Kantrida je u zadnje vrijeme gotovo u pravilu groblje njihovih ambicija, od prošlih devet prvenstvenih ogleda Hajduk se u Split samo jednom vraćao s punim plijenom. Dapače, u tri zadnja ogleda Rijeka je nedodirljiva, uz gol razliku 10:2. Splićani izgledaju umorno, ispuhano i morat će pronaći novi elan žele li produljiti neizvjesnost za vrh ljestvice.

Rijeka je nanizala devet uzastopnih pobjeda na svom travnjaku pa bi momčad koju pokreću braća Sharbini novim uspjehom došla na prag izlaska u Europu. Osim toga, snažan motiv imaju i u ispiranju gorkog okusa koji je ostavio težak poraz (0:4) na Maksimiru, nema boljeg mjesta za oporavak od domaćinstva u Jadranskom derbiju pred Armadom koja slavi svoj rođendan.

SLAVEN B. – ZAGREB (16.30)

Belupo se već udomaćio u europskim natjecanjima, a poziciju koja će mu osigurati nastavak niza mogu uhvatiti pobjedom protiv nepredvidljivog Zagreba. Pred njima, kao i pred Šibenikom i Rijekom, težak je raspored i već ovom pobjedom Petkovićeva momčad jednom bi nogom iskoračila u Europu.

Koprivnica je poznata kao jedna od najjačih utvrda HNL-a, no s druge strane će stajati do maksimuma napaljeni pjesnici, kojima je ovo posljednja šansa da se ozbiljno priključe borbi za prva četiri mjesta i europski plasman.

VARTEKS – OSIJEK (16.30)

Varteks nakon trijumfa u Splitu dočekuje Osijek u jedinom dvoboju ovoga vikenda koji neće utjecati na tri 'fronta' u HNL-u. Od 24 međusobna dvoboja u Varaždinu, domaćin ima 11 pobjeda, gosti osam, no u posljednja tri slučaja put Slavonije su krenuli barem s jednim bodom u džepu. Rasterećeni briga oko ostanka i ambicija za europskim nastupom, dva kluba u dobroj formi lako bi mogla pokazati najljepši nogomet u ovome kolu.

ZADAR – CIBALIA(16.30)

Gosti jednim bodom otklanjaju sve brige oko ostanka u elitnom razredu, dok Zadar ima kroničnih problema s realizacijom. U posljednjih pet kola nisu zabili nijedan gol i nastavak te blijede tradicije ponovno bi ih približio fenjeru, koji su teškom mukom predali Sesvećanima. Budući da se u momčad vraćaju Surać i Šaranović, uz standardnog Terkeša, zadarska publika mogla bi i vidjeti pokoji gol.

CROATIA – INTER
(16.30)

Sesvećane od dna ljestvice može odvojiti samo teorija, a ona obavezno mora uključiti pobjedu protiv zaprešičkog Intera. Susjedski dvoboj zagrebačkih predgrađa, koji će se odigrati u gradskom središtu, bit će golem izazov za nominalne domaćine jer Interu bi bod sasvim zadovoljio apetite, a u posljednjih šest kola primili su samo pet golova. U istom razdoblju Croatija je zabila samo dva - ovo im je posljednja prilika da se trgnu.