MLADA NBA ZVIJEZDA

Hezonja poslao poruku iz SAD-a: Reprezentacija? Stalno se događaju neke nesuglasice

13.03.2018 u 09:34

Bionic
Reading

Mladi Dubrovčanin Mario Hezonja u svojoj trećoj NBA sezoni za momčad Orlando Magic iskoristio je priliku koju je dobio zahvaljujući ozljedama nekoliko važnih igrača. Sada mirno čeka ljeto, kada postaje slobodan igrač

U ekskluzivnom razgovoru za Sportklub 23-godišnji Mario Hezonja, koji se može pohvaliti time kako je u prve tri NBA sezone igrao na svih pet pozicija - od playmakera do centra – dotakao se svojih igara, ali i hrvatske reprezentacije.

U 18 utakmica Hezonja je dobio priliku trenera Franka Vogela započeti utakmicu u startnoj petorci i za 30 minuta provedenih na terenu bilježi prosjek od 14,8 koševa, 5,6 skokova uz dvije ubačene trice po utakmici (38 posto šut za tri poena).

'Trenirao sam cijelo vrijeme sam, nije bilo većih problema, sumnji da nisam radio na igri. Jednostavno, pola momčadi se ozlijedilo, dobio sam šansu i sve je došlo na svoje. Od tada dobro igram i držim formu', započeo je Hezonja razgovor za Sportklub.

Priliku je dočekao zahvaljujući ozljedama, ali po mišljenju kritičara, ove je sezone napokon opravdao visoko mjesto na NBA draftu, na kojem ga je Orlando izabrao (5. pick).

'I dalje sam najmlađi u ekipi, zato u pola slučajeva nisam ni igrao. Naš trener više radi sa starijim igračima u momčadi, traži pobjede, lovio se play-off, ali nakon nekoliko lošijih rezultata, uz ozljede, pojavila se šansa i za mene. Kada sam ušao u igru, stvorio sam neki svoj ritam, stvari su počele biti nešto prirodnije, sve se poklopilo', rekao je Hezonja, dodajući da se brzo navikao na stil igre u NBA i cijeli sustav. To mu, kaže, nikada nije bio problem:

'Brzo sam se privikao. Važnije je ono što se događa na terenu, a ulazio sam na pet ili deset minuta, što donosi probleme jer je vrlo teško uhvatiti ritam. I kada nisam igrao, nisam se žalio, nastavio sam raditi na svojoj igri i čekati priliku; dođem prvi, odlazim posljednji iz dvorane, tamo provodim najviše vremena. To nikada nije bio problem, ali na terenu je drugačije, sve se svodi na ritam i minutažu, a s 35-40 minuta lakše je nositi se nego s 15', dodao je sa smiješkom.

Očekivano, Hezonja se osvrnuo na hrvatsku reprezentaciju, za koju nije igrao na posljednjem Eurobasketu zbog problema s koljenom i želje da se što bolje pripremi za ključnu NBA sezonu:

'Na prošlom prvenstvu nisam mogao igrati, a prije nekoliko godina neki drugi igrači nisu igrali. Eto, čudno je to, stalno se događaju neke nesuglasice unutar ekipe i osjećaj nije dobar. Mislim da ćemo s ovim mlađima, uz Darija i mene, biti prava ekipa, ali prava ekipa nije na papiru, već na terenu. Tamo se moramo pokazati, a do sada nismo pokazivali ništa! Ne bojim se kada je riječ o budućnosti reprezentacije, bit ćemo pravi. Samo se trebamo posložiti kao grupa. I uz ove kvalifikacije te gluposti koje su napravili (FIBA), a koje ne razumijem, vjerujem da će doći rezultat, ali moramo graditi momčadski duh. Sumnjam da će netko od starijih ponovno doći i sve ostaje na nama mlađima - Dario, Bojan i ja smo najstariji, tako da vjerujem u našu kvalitetu', rekao je Hezonja, dodajući kako redovito održava kontakte s ostalih pet hrvatskih košarkaša u NBA ligi, ali i s onim iz država bivše Jugoslavije. Kaže kako je najbolji s Bogdanom Bogdanovićem i kako jedan drugom dijele savjete i razgovaraju o svom iskustvu.

Za kraj je Hezonja rekao i nekoliko riječi o ljetu koje će dočekati kao slobodan igrač, što znači da će od 1. srpnja biti na tržištu.

'Želim što kvalitetnije završiti sezonu, preostalih 15-ak utakmica, tako da još uvijek nisam razmišljao što će doći kasnije, odnosno na ljeto. Orlando mi je drag, ali naravno da postoje različite opcije. Razmislit ću o svemu', završio je 23-godišnji Dubrovčanin u razgovoru za Sportklub.

  • +23
Hrvatski košarkaši u NBA ligi u sezoni 2017./18. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.