pobjeda sumnjivom odlukom

Hamiltonu prisjela provokacija na račun Vettela: Ferrari se zadnji smije!

25.03.2018 u 16:54

Bionic
Reading

Lewis Hamilton nakon osvojene prve startne pozicije naglasio je kako je tim krugom htio skinuti osmijeh s lica Sebastiana Vettela, no na kraju nedjeljne utrke Nijemac se zadnji smijao...

Britanski 33-godišnji šampion bio je iznimno raspoložen uoči nedjeljne utrke u Melbourneu, svjestan da ima najbolji bolid u svojim rukama s kojim ga teško tko može pobijediti. U subotu nakon ostvarene pole pozicije dopustio si je na press konferenciji spustiti Vettelu koja ga je pitao što je radio prije tog završnog najbržeg kruga, jer do tog momenta nije bio tako brz:

  • +17
Formula 1, VN Australije Izvor: Pixsell / Autor: James Moy/Press Association/PIXSELL

'Čekao sam trenutak da ti maknem taj osmijeh s lica,' slavodobitno je ispalio Lewis Hamilton, tvrdeći da Mercedes nema 'magične postavke' motora koje im omogućuju dodatnu brzinu pri jednom ključnom kvalificijskom krugu, o čemu se mnogo debatira u Formuli 1.

Na Lewisovu žalost, nakon nedjeljne utrke osmijeh na Vettelovom licu bio je širok, a on je smrknut stajao na drugom mjestu pobjedničkom postolja pa je očekivano ismijan putem društvenih mreža od strane ljubitelja Formule 1.

Lewis nije uzeo u obzir virtualni sigurnosni automobil, novost u Formuli 1 koja je poklonila pobjedu njemačkom vozaču na stazi Albert Park. Naime, u uvjetima kad svi vozači moraju sporo kružiti stazom velika je prednost otići u boks promijeniti gume, što su u Ferrariju iskoristili, a Vettel je preuzeo vodstvo koje do kraja utrke više nije ispuštao.

O virtualnom sigurnosnom automobilu se može raspravljati, jer očito je da je dao nepoštenu prednost Ferrariju. Organizatori utrke mogli su poslati na stazu pravi 'safety car' i tada bi pobijedio Hamilton. Je li donesena odluka isključivo kako bi se ozanimljivilo prvenstvo, nećemo nikad saznati.

'Ovaj put smo imali sreće, ali to je ono na što smo išli kad smo odlučili kasnije otići u boks. No, brzina bolida nije bila na nivou potrebnom za pobjede,' izjavio je Sebastian Vettel kasnije pa se osvrnuo na famoznu izjavu o skidanju osmijeha s lica:

'Nije mi dodatno zadovoljstvo pobijediti zbog toga. Rekao je da se šalio i ja mu vjerujem. Dovoljno smo odrasli da se ne spuštamo na taj nivo.'

U Mercedesu se pak nakon utrke čude kako ih je Vettel preskočio u ključnom trenutku, jer prema podacima koje su imali to se nije smjelo dogoditi. Virtualni sigurnosni automobil očito svi u Formuli 1 još moraju dodatno proučiti...