U AMERICI NEPOBJEDIV

Hamilton se sprema pregaziti Vettela i sve ostale u omiljenom Austinu!

19.10.2017 u 08:31

Bionic
Reading

Lewis Hamilton odradio je u Suzuki najvažniji dio posla ove sezone u Formuli 1 i s ogromnih 59 bodova prednosti ispred Vettela dolazi ovog vikenda u američki grad Austin, na stazu na kojoj je pobijedio četiri puta u posljednjih pet godina, uz izglede matematički osigurati titulu prvaka...

Uzbudljiva sezona Formule 1 čini se da je riješena na tri azijske utrke vožene u posljednjih mjesec dana, na kojima su Sebastian Vettel i njegov Ferrari uspjeli sve upropastiti.

Sudar Sebastiana i Kimija s Verstappenom na startu u Singapuru bio je prvi težak udarac koji je talijanska momčad pretrpjela, a onda je Nijemcu još otkazao motor u kvalifikacijama u Maleziji, pa i uoči starta utrke u Suzuki, tako da je Britanac neočekivano lako stigao do čak 59 bodova prednosti u ukupnom poretku.

U igri potvrda oba naslova prvaka

Hamilton teško da više može izgubiti naslov prvaka, a ovog vikenda u SAD-u ima izglede matematički osigurati vozačku titulu te Mercedes konstruktorsku. U slučaju trijumfa Lewisa i šestog ili slabijeg mjesta Vettela, već u Austinu će sve biti riješeno, tri utrke prije kraja prvenstva.

Za osiguranje petog uzastopnog konstruktorskog naslova 'srebrnim strijelama' treba tek solidna utrka na američkom tlu, jer Ferrari zaostaje 145 bodova, a nakon Austina bit će u igri još samo njih 129.

Hamilton u strašnoj formi dolazi u SAD

Nema sumnje, do četvrte titule prvaka svijeta Hamilton će stići zbog odličnih rezultata u drugom dijelu prvenstva. U posljednjih pet utrka ima četiri pobjede i drugo mjesto, a slabiji od toga teško da će biti i u Austinu.

Vettel pak nema nijednu pobjedu u tom razdoblju, uz dva odustajanja i po jedno drugo, treće te četvrto mjesto.

Hamilton je dogurao do 61 pobjede u karijeri, uz rekordnih 70 pole pozicija, a ako nastavi u istom stilu, sljedećih godina porušit će sve rekorde velikog Michaela Schumachera.

Lewis apsolutni vladar Amerike

Ako ga je na jednoj stazi teško pobijediti, onda je to Austin. Od pet izdanja ove utrke Hamilton je trijumfirao na četiri, uključujući prošlogodišnje.

Jedini koji je osim njega uspio pobijediti na ovoj stazi u Teksasu bio je Sebastian Vettel 2013. godine, ali za volanom Red Bulla.

Lewis ima i trijumf u Indianapolisu 2007. godine pa bi pobjeda ove nedjelje, koju svi očekuju, značila da bi šesti put slavio na Velikoj nagradi SAD-a, što nikom još nije uspjelo.

Kiša može sve zakomplicirati

Jedina stvar koja bi mogla zaustaviti Hamiltona je snažna kiša koja bi mogla padati tijekom nedjeljne utrke. Vremenska prognoza kaže da postoji realna mogućnost takvog scenarija, ali Mercedes se i u takvim uvjetima pokazao kao pobjednički bolid pa Britanac ostaje u ulozi jasnog favorita, bez obzira na vanjske faktore.

Što se staze Circuit of Americas u Austinu tiče, ona se vozi u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, poput Interlagosa, a započinje atraktivnom uzbrdicom i oštrim lijevim zavojem, jednim u najzahtjevnijih u Formuli 1. Prvi dio obiluje brzim zavojima, u središnjem imamo dugu ravninu, a u završnom lijeve zavoje pod pravim kutom nakon kojih se ulazi u cilj. Ima čak 20 zavoja i s ukupno 5513 kilometara jedna je od dužih u Formuli 1.

Autor: YouTube

Što se pak guma tiče, na scenu u Austinu opet stupa ultramekana komponenta pa bismo čak i u normalnim uvjetima napokon mogli imati dva ulaska u boks, za razliku od prethodnih utrka na kojima su vozači samo po jednom mijenjali gume. Na raspolaganju će također imati dvije dugačke DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini i nakon 11. zavoja, pa pretjecanja ne bi smjela biti problem.

Moguća iznenađenja

Kad su u pitanju favoriti iz sjene, to svakako mora biti Max Verstappen u bolidu Red Bulla koji iz utrke u utrku izgleda sve bolje. Dvadesetogodišnji Nizozemac ima čak sedam odustajanja ove sezone, ali i pobjedu u Maleziji te drugo mjesto u Suzuki na posljednje dvije utrke. Po kiši bi sigurno mogao ugroziti Hamiltona u Austinu, a možda i po suhoj stazi.

Duel Hamiltona i Vettela iz drugog plana gledaju i Ricciardo, Raikkonen te Bottas, a Fernando Alonso u probuđenom McLarenu mogao bi biti visoko plasiran, jer i prošle sezone zauzeo je peto mjesto u nekonkurentnom bolidu.

Novost je i prvi nastup Carlosa Sainza za Renault te debi novaka Brendona Hartleyja za Toro Rosso, kao i povratak otpisanog Danila Kvjata. Sva trojica se nadaju plasmanu među prvih deset.

Satnica će također biti zanimljiva, jer kvalifikacije su na rasporedu u 23 sata po hrvatskom vremenu, a utrka u 21 sat, na što nismo navikli. No sve ukazuje na to da se definitivno ovaj vikend isplati biti uz Formulu 1!

  • +33
Formula 1, VN Japana 2017. Izvor: Reuters / Autor: TORU HANAI

Sadržaj omogućuje Prva sportska kladionica