PRVACI IZ 1941.

Hajduku nakon 68 godina dodijeljen pehar

15.09.2009 u 20:52

Bionic
Reading

Nogometnom utakmicom na Poljudu između Hajduka i reprezentacije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, u kojoj je domaća momačad pobjedila 9:1, večeras je i služeno završeno obilježavanje 65. godišnjice obnavljanja Hajduka koji je, nakon trogodišnje zamiranja s radom, otišao 1944. na Vis i priključio se antifašističkim snagama

Hajduk je s Visa optutovao u Bari gdje je 23. rujna 1944. pred 50.000 gledatelja odigrao utamicu protiv tadašnje vojne reprezentacije Velike Britanije u kojoj su Britanci pobjedili 7:2.

Uoči večerašnje utakmice na Poljudu, kojoj je nazočilo oko tristotinjak gledatelja, savjetnik Hrvatskog nogometnog saveza Ante Pavlović predao je predsjedniku Hajduka Jošku Svaguši pehar za osvojen naslov prvaka Banovine Hrvatske koji je Hajduk osvojio 1941. godine, ali mu u proteklih 68 godina nije dodijeljen taj trofej.

Tijekom dana, u povodu obilježavanja 65. godišnjice obnavljanja Hajduka, odvojeno su splitski gradonačelnik Željko Kerum i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader primili izaslanstva vojnih reprezentacija Hrvatske i Velike Britanije, koje su međusobnu utakmicu odigrale u nedjelju, a sa 1:0 pobjedila je Hrvatska.

Također, u nedjelju je održan i glavni dio obilježavanja 65. godišnjice obnavljanja Hajduka, a u Splitu su tom prigodom otvorene dvije izložbe; 'Hajduk u Drugom svjetskom ratu"'i te izložba tridesetak fotografija o zajedničkom sudjelovanju hrvatskih i britanskih vojnika u mirovnim misijama u Afganistanu i Čadu.