ivan gudelj za tportal

Hajdukova legenda čudi se jednom trenerovom potezu, brine ga osam primljenih golova u dvije utakmice: Ja bi zbog takvog gola čupao kosu

19.08.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka doživjeli su poraz 4:2 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige kod Villarreala. Prema riječima legendarnog igrača Bilih, Ivana Gudelja, rezultat je aktivan, ali brine ga što je Hajduk izgubio već tri utakmice u nizu, uz dodatak da je protiv Dinama i Villarreala primio osam golova

Nogometaši Hajduka bili su na korak od rezultatskog debakla kod Villarreala, jer do 85. minute Dambrauskasova je momčad gubila 4:1. Ipak, da Hajduku ostane kakva, takva nada pred uzvrat u Splitu sljedećeg četvrtka, pobrinuli su se Nikola Kalinić i Alžirac Mandi, koji je splitsku 'devetku' opalio po licu. Sudac Kulbakov pokazao je na bijelu točku, s koje je precizan bio Marco Fossati, te ublažio Hajdukov poraz na dva gola zaostatka.

'A što reći, Hajduk je dobro počeo, već u drugoj minuti zabio je za vodstvo, i taj mu je gol bio dobar poticaj za dalje. Istina je da Villarreal nije igrao s najjačom postavom, ali taj je klub ionako dimenzija više za Hajduk, jer osvaja europske trofeje, prošle sezone bio je u polufinalu Lige prvaka, igra u jakoj španjolskoj ligi. I nekako mi je bilo logično da nisu niti išli 100 posto protiv Hajduka', počeo je analizu za tportal 62-godišnji Ivan Gudelj, koji je cijelu igračku karijeru, istina 'skraćenu', proveo u Hajdukovom dresu.

Iako je Gudelj komplimentirao Španjolcima, ostavio je mogućnost iznenađenja u Splitu.

'Ne bih ja to čak ni nazvao iznenađenjem, odnosno čudom. Jer nogomet je zato toliko voljen, ima toliko fanova, jer samo je teren mjerilo. A ja jako dobro znam što znači nositi dres Hajduka, jer kada istrčiš na prepuni Poljud, pa kada te navijači ponesu, koliko god je to ponekad opterećenje, toliko je i onaj dodatni motiv, zbog kojeg igrači daju posljednji atom snage, ili kako znamo reći - 20 posto više. Osim toga, u utakmici protiv takvog protivnika, ako izgubiš nitko ti ništa neće reći, pa možeš biti potpuno opušten'.

Otkrio je Gudelj što misli o momčadi Hajduka.

'Ovaj mi se Hajduk jako sviđa, dupliran je na gotovo svim pozicijama, ima širinu. Doduše, znam da ima i dva nova stopera, Borevkovića i Awaziema, kojima će ipak trebati još vremena da se uklope u momčad. Međutim, nije mi jasno zašto je Awaziem igrao na poziciji zadnjeg veznog, kada znamo da on to nije. I zato je ostajalo puno praznog prostora između linija, posebno kada su išle okomite lopte prema zadnjoj Hajdukovoj liniji'.

Gudelj je pri tom spomenuo detalj koji ga najviše brine, a to je 'poroznost' obrane.

'Evo, već treću utakmicu Hajduk gubi. A najgore je što je u dvije utakmice, od Dinama i Villarreala primio po četiri gola, odnosno osam u dvije utakmice. Obrana se igra od napadača, preko veznog reda, i ne treba samo zadnju liniju kriviti. U uzvratu se mora biti puno koncentriraniji, hrabriji, odlučniji i ne smiju se događati onakvi golovi kao kod četvrtog, kada ti praktički imaš prekid i loptu u protivničkoj polovini, a onda iz kontre i zbog ležernosti primiš gol. Ja kad sam bio trener također sam znao primiti takav gol, ali onda zbog njega čupaš kosu. Ponavljam, Hajduk ima dovoljno stopera, Borevkovića, Awaziema, Simića, Eleza, Dimitrova, ima bokove dobre, Lovrencsicsa, Mikanovića, odličnog Melnjaka, koji je i sinoć bio u dobroj prilici. Sviđa mi se i vezni red, posebno Krovinović, koji zna puknuti, ima lijevu i desnu nogu. O Livaji ne treba trošiti riječi. Također, i Kalinića, koji je sigurno po talentu mogao napraviti još 30 posto bolju karijeru. A posebno mi se sviđa Biuk, koji je možda i najveći talent u zadnjih deset godina. Šteta što je izgubio prošlu sezonu zbog ozljeda, a zbog toga i samopouzdanje. Sada ga ipak vraća, i još malo da popravi obrambene navike, bit će to sjajno'.

Za kraj je još jednom dodao.

'U Splitu ne smije biti nervoze, da se ne ponovi kakva nepotrebna greška. Istina treba zabiti tri gola više, ali i s dva se može tražiti prilika preko produžetaka. Ali ako ne vjerujemo u to, onda se neće ni dogoditi. Zato, svim srcem uz Hajduk', zaključio je Gudelj.

  • +28
Villarreal - Hajduk 4:2 (prva utakmica play-offa Konferencijske lige) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic