FINALE DOMAĆEG KUPA

Hajduk u Maksimir stiže po osvetu?

13.05.2009 u 09:53

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni kup u svojoj je završnici ponovno spojio dva najbolja domaća kluba. Dinamo i Hajduk će u srijedu u 20.15 sati u Maksimiru krenuti u novu međusobnu borbu za pokal, a ulogu dežurnog krivca za sve dobro ili loše i jednih i drugih dobio je (domaći) sudac Bruno Marić

Prvi od tri velika dvoboja Dinama i Hajduka je pred nama. Premda onaj treći, i po mnogima najvažniji, očito neće ništa odlučivati, barem kada je u pitanju novi prvak Hrvatske, naredna dva ogleda trebala bi biti neizvjesni srazovi dvaju velikih suparnika. Nažalost, kao i toliko puta do sada, nogomet je uoči početka dvoboja u drugom planu, a na tapeti su međusobne optužbe, kuknjava, gotovo da vlada atmosfera linča.

ANTE MIŠE:
Nema filozofiranja, moramo spasiti sezonu osvajanjem Kupa

Dinamo je, kažu u Maksimirskoj, odustao od stranih sudaca jer svoju ideju nije mogao progurati u HNS-u upravo zbog prejakog utjecaja Hajduka. Istovremeno Hajduk, protivnik ideje 'modrih', optužuje Dinamo za preveliki utjecaj u domaćoj sudačkoj organizaciji, a te iste hrvatske suce da rade izravno protiv Splićana. U kolopletu nenogometnog ludila, s obje strane pljušte uvrede - te da su jedni i drugi smiješni, neprofesionalni i tko zna kakvi još, dok ionako mržnjom zaslijepljeni navijači preskaču ograde autoceste i mlate se čime god stignu.

U takvoj atmosferi u srijedu navečer igrat će se prva utakmica finala Kupa i posve je nerazumljivo zašto će se čelnici obaju klubova na koncu susreta opet čuditi navijačima koji će se međusobno častiti teškim uvredama. A upravo su ti klubovi inicijatori većine zla koje doživljavamo na tribinama za vrijeme derbija.

KRUNOSLAV JURČIĆ:
Konačno bi bilo vrijeme da prestanemo pričati o sucima

Kako bilo, Dinamo će u Kupu tražiti prvu ovosezonsku pobjedu nad Hajdukom, dok će igračima koje vodi Ante Miše osnovna misao na Maksimiru biti kako izboriti što bolji i aktivniji rezultat, koji bi im u uzvratu ostavljao nadu da će osvojiti vrijedni pokal. Statistika je u slučaju tih dvaju današnjih takmaca neumoljiva: Hajduk je dobio obje utakmice protiv Dinama, pobijedio je dvaput s dva postignuta pogotka, a pritom nije primio ni jedan. To je činjenica koja itekako utječe na raspoloženje modre svlačionice.

S druge strane, ni 'bilima' nije lako, s obzirom na dva uzastopna poraza u prvenstvu, od Varteksa na Poljudu (0:1) i Rijeke na Kantridi (1:2), te vjerojatnog oproštaja od primarnog cilja ove sezone - osvajanja naslova prvaka. Kup su na Poljudu odavno označili tek kao natjecanje koje je, u odnosu na prvenstvo, drugorazredno. No pritom ne treba zanemariti želju Splićana da se na neki način upravo u Zagrebu, pred modrim pukom na tribinama, osvete Dinamu za izgubljeni naslov prvaka države.

Dinamo-Hajduk 0:2 (21. rujna 2008.)

Nikola Kalinić i društvo u bijelom, jasno, neće na Maksimir istrčati u strahu od Dinama, a još manje s mislima kako izgubiti sa što manjom razlikom. Splićani definitivno imaju pravo na optimizam, upravo zbog dvije ovosezonske pobjede nad 'modrima', čak i bez obzira na kaznu Srđana Andrića te na ozljede Tičinovića, Rubila i ionako nestalnih u momčadi Živkovića i Bušića. Uostalom, ako su prošle jeseni Hajdukovci stigli u Zagreb s osam bodova minusa u odnosu na Dinamo i raspoloženi kao da idu na giljotinu, a svejedno pobijedili super uvjerljivo i zasluženo, zašto to ne bi ponovili i u Kupu.

Kruno Jurčić ima manje problema sa ozljedama, iz stroja su izbačeni tek Morales i Cellelo, a optimizam njegovoj momčadi i navijačima definitivno opravdava jako dobra forma i rezultatski uspjeh u prvenstvu. K tomu treba pridodati i želju nogometaša da dokažu kako Hajduk za njih nije bauk i nepobjediva ekipa, a upravo takve otrovne strelice posljednjih dana stižu iz Splita na adresu modrih dječaka iz Maksimirske 128.

Dakle, preduvjeti za nogometni spektakl postoje, pitanje je jedino hoćemo li ga i vidjeti. Dosad se nerijetko događalo da je nogometni puk u Hrvatskoj nakon derbija ostajao zakinut za dobru igru i pogotke. Velik broj prekršaja, naguravanja i prigovori sucima 'ubijali' su ljepotu nogometa. Možda je stiglo vrijeme da naše dvije najbolje momčadi na travnjaku pokažu što znaju i nadigravanjem izbore simpatije javnosti.

Usput rečeno, glavni sudac utakmice bit će Bruno Marić iz Daruvara.

Prema najavama iz Maksimira i s Poljuda, 'modri' i 'bili' mogli bi u 20.15 sati istrčati u sljedećim sastavima:
Dinamo: Butina - Hrgović, Kovač, Bišćan, Lovren - Sammir, Badelj, Vrdoljak, Tomečak - Mandžukić, Slepička
(klupa: Kelava, Etto, Ibanez, Barbarić, Chago, Sivonjić, Tadić)
Hajduk: Subašić - Šerić, Pandža, Vejić, J. Buljat - M. Buljat, Skoko, Linić, Gabrić - Kalinić, Ibričić
(klupa: Tomić, Jertec, Aračić, Strinić, Tomasov, Rosso, Bartolović)