derbi na poljudu

Hajduk s novim trenerom dočekuje zahuktali Osijek; što posrnuli 'bili' mogu očekivati protiv momčadi koja je nanizala šest pobjeda?

07.11.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Subotnji program 11. kola Hrvatski Telekom Prve lige od 15 sati otvaraju Varaždin i Šibenik (Arenasport 1), a u 17.05 na Poljudu derbi igraju Hajduk i Osijek (Arenasport 3)

Prošli je tjedan na Poljudu bio više nego buran i traumatičan za sve. Novi predsjednik 'bilih' Luksa Jakobušić odlučio je napraviti veliku čistku nakon koje su klub napustili savjetnik predsjednika za sportska pitanja Mario Stanić, sportski direktor Ivan Kepčija i trener Hari Vukas.

Za novog je trenera imenovan šef škole nogometa, iskusni Boro Primorac koji je godinama radio kao pomoćnik Arsenea Wengera u Arsenalu. No, što je Primorac mogao 'okrenuti' unutar posrnule momčadi Hajduka u samo dva ili tri dana?

'Bili' su nanizali tri prvenstvena poraza (u gostima kod Gorice i Istre, te na Poljudu od Šibenika) i otkazi su bili logičan završetak avanture Stanića, Kepčije i Vukasa.

'Vjerujem u igrače, znam ih sve. Krenut ćemo u utakmicu s istim igračima, ja vjerujem da mogu biti bolji nego ranije i da ih uvjerim da moraju biti bolji od trenutnih rezultata koji nisu dobri za novi Hajduka', rekao je u najavi utakmice novi trener Hajduka Boro Primorac te dodao:

'Promukao sam, malo sam vikao na treningu, imali su što čuti, ima stvari koje treba popraviti... Neću dirati prvu momčad, igrat će isti, ja vjerujem da će dobro igrati.'

Protiv Osijeka neće biti kapetana Mije Caktaša koji odrađuje kartone. Kako će ga nadomjestiti, promjenom sustava ili povjerenjem nekom drugom igraču?

  • +5
Istra 1961 - Hajduk Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Diamantakosa i Caktaša nema, sve ostalo će biti isto. Vidjet ćemo tko će ih zamijeniti. Diamantakos ima problema sa zadnjom ložom, a Caktaš ima kartone', kazao je Primorac te otkrio što misli o Osijeku koji je nanizao šest pobjeda u kojima je primio samo dva gola:

'Dobro stoje na terenu, imaju dva iskusna stopera, napadača Miereza, dobri su na slobodnim udarcima. Iskusna su ekipa, znaju napraviti faul u sredini, provociraju... Mi moramo biti jaki i čvrsti i ne naivni. Bit će borbe.'

Jasno je da će biti borbe jer u goste im stiže zahuktali i samopouzdani Osijek koji je od dolaska Nenada Bjelice nanizao šest pobjeda uz sjajnu gol-razliku 11:2!

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Nije važno gdje igramo, ni protiv koga, uvijek ulazimo u utakmicu sa željom da osvojimo sva tri boda. Takav ćemo pristup imati i u Splitu. Vidjet ćemo kako će sve završiti, ali u svakom slučaju s puno samopouzdanja dočekujemo novi nastup i vjerujem da možemo biti bolji od Hajduka', kazao je Nenad Bjelica u najavi utakmice te dodao:

'Nema nam Jugovića, a najvjerojatnije ni Erceg neće biti u stanju pomoći suigračima. No, vraćaju nam se Škorić i Vuković, tako da ćemo opet imati respektabilnu momčad na terenu. Ne samo onih jedanaest koji će krenuti od početka, nego pritom mislim i na klupu za pričuve.'

  • +35
Osijek - Lokomotiva Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Neće biti ni Petra Bočkaja kojeg je Bjelica odlučio izostaviti jer nije spreman. Bolje je da se 'Pero bombardero' individualnim treninzima vrati u formu, da se ne riskira nova ozljeda... No, i bez Bočkaja Osijek je opasan, ne skriva to Bjelica:

'Imamo pobjednički niz, momčad nam je puna samopouzdanja, vidimo da možemo igrati u visokom ritmu, što očekujem i u Splitu. Napast ćemo koliko god budemo mogli, u visokom presingu, a prema naprijed imamo dovoljno kvalitete da iznenadimo svakoga.'

Subotnji program 11. kola Hrvatski Telekom Prve lige otvorit će od 15 sati (Arenasport 1) Varaždin i Šibenik. Realno, to je derbi začelja, Varaždin je posljednji na ljestvici, momčad Samira Toplaka nanizala je pet poraza i sad jednostavno mora ići na pobjedu. Iskreno, Varaždinci ne igraju loše, ali raspored ih nije pomazio jer su ih pobjeđivali Osijek, Hajduk, Dinamo i Rijeka, a u posljednjim kolu su doma izgubili od Slaven Belupa. No, nitko ih nije razbio, ni nadigrao pa Toplak ima razloga za optimizam.

'Šibenik iza sebe ima dva pozitivna rezultata što im je sigurno podiglo samopouzdanje i doći će samouvjereno u Varaždin, dok smo si mi napravili situaciju u kojoj smo sada pod pritiskom i ovu utakmicu moramo dobiti kako znamo i umijemo', kaže Toplak i dodaje:

  • +3
Rijeka- Varaždin (8. kolo HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Možda nam je utakmica protiv Šibenika prekretnica gdje možemo puno toga 'zalaufati' nakon čega nam slijede utakmice koje su nam jako bitne i gdje možemo osvajati bodove. Rekao bih, sada smo mi na štihu.'

Šibenik je ohrabren pobjedama protiv Hajduka i Rijeke, ima momčad sa Šubićevca što za pokazati.

'Varaždin uopće ne igra loše. Oni su igrali dobro i protiv Rijeke i protiv Slavena, ali su poraženi. Znate, nijanse su tu u pitanju. Zato bi svako opuštanje moglo biti pogubno za nas. To više što znamo da će se domaćin maksimalno mobilizirati za utakmicu protiv nas', upozorio je trener Šibenika Krunoslav Rendulić.

Hrvatska 1. liga

Varaždin-Šibenik15:00
Hajduk-Osijek17:05
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb972023
2.Osijek961219
3.Gorica851216
4.Rijeka740312
5.Slaven Belupo1025311
6.Hajduk831410
7.Šibenik1031610
8.Istra 196192258
9.Varaždin92167
10.Lokomotiva91447

Sljedeće utakmice

8.11.Dinamo Zagreb-Istra 1961
8.11.Rijeka-Lokomotiva
8.11.Gorica-Slaven Belupo
20.11.Lokomotiva-Varaždin
21.11.Osijek-Dinamo Zagreb