TOMASOV OSTAVIO NADU

Hajduk iz Rumunjske s dva gola zaostatka

29.07.2010 u 21:52

Bionic
Reading

Hajduk je loše počeo europsku sezonu. U prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige u Bukureštu Poklepovićevi izabranici poraženi su od Dinama sa 3:1, pa sada u uzvratu imaju težak zadatak

Šibenik i Cibalia svoj europski put završili su u drugom pretkolu, a takva sudbina čeka Hajduk u trećem. Barem tako sugerira rezultat, ali i ono što je viđeno u prvom susretu s Dinamom. U Bukureštu je domaćin bio brži, čvršći, tehnički bolji te je zasluženo slomio Splićane. 'Majstor s mora' u rumunjsku prijestolnicu stigao je s dva cilja, ne i izgubiti i zabiti, a samo je jedan ispunjen. Na uzavrelom Poljudu Hajduk će loviti zaostatak od dva gola.

U prvom poluvremenu sve se urotilo protiv splitske družine. Rumunji su su ih odmah pritisnuli, a Torjea je radio pomutnju u zadnjoj liniji 'bilih. Upravo je taj brzonogi napadač u šestoj minuti izbjegao zaleđe, Subašiću je jedino preostalo da ga sruši u šesnaestercu. S bijele točke precizan je bio Andrei Cristea. Nakon toga je Hajduk uspostavio ravnotežu, a kako je utakmica odmicala, bio je i sve opasniji. Nažalost, ni Ibrčić (18), a ni Anas Sharbini (25) u mat situacijama nisu bili precizni. Kazna je uslijedila u 40. minuti kada je ne baš jako opalio Andrei Cristea, ali Subašić je loše reagirao, lopta mu je pobjegla iz ruku, pogodila vratnicu i odbila se prema sredini gdje ju je Garat samo gurnuo u mrežu. Tu nesreći nije bio kraj jer je prije odmora Ibričić 'bombom' pogodio Ljubičića koji nije bio u stanju nastaviti igru.

Početak drugog dijela donio je dominaciju domaćina. Prijetili su iz svih pozicija, ali njihova nepreciznost i dobra reakcija vratara 'bilih' držale su Hajduk na 'samo' dva gola zaostatka. U jeku napada Dinama uzvratio je Hajduk. Ibričić je u 64. minuti okomito pronašao Tomasova koji je majstorskim potezom prevario čuvara te pogodio desni donji kut Curce. No radost gostiju nije dugo trajala. Šest minuta kasnije obrana Hajduka je izbacila loptu, ali samo do ruba kaznenog prostora, tamo ju je primio Kone, napravio nekoliko koraka i onda snažno zatresao mrežu nemoćnog Subašića. U 80. minuti Hajduk je mogao doći do 'pristojnog' poraza, no Strinićeva lopta je odsjela na gredi, a u nastavku akcije Tomasov je iz blizine pucao pored gola. Prije posljednjeg sučevog zvižduka Strinić je izbio loptu sa same crte i spriječio Rumunje da u Split dođu s tri gola prednosti.

Uzvrat je za tjedan dana na Poljudu (5. kolovoza, 20.30 sati).

DINAMO – HAJDUK 3:1

Bukurešt, gledatelja 8000; sudac Probert (Engleska)

Strijelci: 1:0 - Andrei Cristea (6-11m), 2:0 - Garat (40), 2:1 – Tomasov (64), 3:1 - Kone (70)

DINAMO: Curca - Scarlatache, Garat, Pulhac, Kone - N'Doye, Homei, Ad. Cristea, Torje (Munteanu, 54) - Ganea, An. Cristea (Paun, 77)
HAJDUK: Subašić - Režić, J. Buljat, Vejić, Maloča, Režić, Strinić - Andrić, Ljubičić (Brkljača, 44), Oremuš (Tomasov, 46), An. Sharbini - Ibričić