na krcatom Poljudu

Kronologija uoči finala Kupa: Navijači na Rivi napravili spektakl, policija u luci dočekala Armadu, Poljud je krcat...

26.05.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Jadranski derbi Hajduka i Rijeke (19 sati, HNTV, HRT2, MAXtv) u finalu SuperSport hrvatskog nogometnog Kupa najbolji je završetak sezone domaćeg nogometa. U Splitu je sve spremno za veliki spektakl na rasprodanom Poljudu. Torcida od jutra priprema spektakl, a stiglo je i nekoliko tisuća članova navijačke skupine Armada

Hajduk i Rijeka na Poljudu se večeras (19 sati, HNTV, HRT2, MAXtv) u finalu SuperSport hrvatskog nogometnog Kupa bore za trofej koji će im 'spasiti' sezonu. Jadranski derbi za sam kraj domaće nogometne sezone sigurno će ponuditi pravi spektakl, kako na travnjaku, tako i na tribinama Poljuda.

A 'zagrijavanje' je počelo još jučer prije ponoći kada je dio Armade, navijača Rijeke, put Splita krenuo trajektom Marko Polo. Brod s navijačima Rijeke stigao je u Split iza 14.30 sati, a dočekao ih je velik broj policije i osiguranja.

Kako se doznaje brodom je stiglo oko tisuću navijača Rijeke, a još oko dvije tisuće članova Armade u Split stiglo je osobnim vozilima i autobusevima. Navijači su iz splitske luke uz policijsku pratnju autobusevima prevezeni do Poljuda.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Do Poljuda su stigli i pripanici Torcide koji su u 16 sati zajedno sa Starog placa krenuli prema splitskoj ljepotici. Oko 17 sati stigli su do Poljuda.

  • +23
Torcida korteo - 26.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Procjena je da će se na Poljudu okupiti više od 30.000 navijača, a Split je spreman za veliki događaj. Na Rivi je organizirana fan-zona, a službeni početak programa nazvanog 'Ja ne mogu drugo nego da ga volin...' počeo je oko 11 sati. Sudeći po prvim fotografijama atmosfera se počela vrlo rano usijavati...

  • +57
Navijači u fan zoni na splitskoj rivi uoči utakmice Rijeka-Hajduk Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Dobra zabava je zajamčena, bit će hrane i pića, a svi koji nisu uspjeli osigurati ulaznice utakmicu će moći gledati na velikom ekranu.

RANIJE

Također treba reći da je Torcida sve navijače Hajduka pozvala da se okupe tri sata prije početka utakmice ispred Kluba navijača, odakle će zajedno krenuti prema stadionu. Nema sumnje kako će taj koreto navijača biti spektakularan.

'Imamo plan igre i znamo što trebamo. Finala su čudna. Inače odlučuju detalji, malo sreće, malo više motivacije ili borbenosti u ključnim trenucima. Ako želite osvajati trofeje, morate naučiti kako ne izgorjeti u atmosferi. Imamo na raspolaganju 22 igrača. Imam u glavi naš početni sastav, ali može se to promijeniti preko noći', rekao je trener Hajduka Valdas Dambrauskas uoči finala te dodao:

'Mislimo da znamo kako će Rijeka igrati, ali u finalima se može svašta događati. Ne vjerujem da će biti jako atraktivna utakmica, ali mi igramo doma i u prednosti smo. Rijeka je odlična momčad. Čudno je da smo ih mi pobijedili dvaput na Rujevici.'

Veliki problem za Hajduk je bolest Nikole Kalinića koji je propustio posljednje treninge i upitno je hoće li biti spreman za večerašnju utakmicu u kojoj 'bili' priželjkuju osvajanje trofeja. Posljednji su, baš Kup, uzeli još 2013. godine.

  • +24
Rijeka - Hajduk, 8.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Finale je najavio i trener Rijeke Goran Tomić.

'Podsjećam vas, jedini smo ove sezone dobili dva puta na Poljudu. Nema tu previše iznenađenja. Ovo su utakmice koje odlučuju detalji. Treba i sportske sreće. Čeka nas vjerojatno uzbudljiva utakmica. Mišljenja sam da je ovo utakmica u kojoj imamo šanse 50:50. Bit će pun stadion, što nosi određeni pritisak. Pokazali smo da igramo za gol više. Nadamo se da ćemo na kraju slaviti', kazao je Tomić uoči puta za Split.

Iako statistika u ovakvim utakmicama malo znači, znakovito je da su na sva četiri ovosezonska međusobna dvoboja slavili - gosti!

Hajduk je na Rujevici odnio pobjede 3:0 i 3:2, a Rijeka se veselila na Poljudu 3:1 i 2:1.

Finale SuperSport hrvatskog nogometnog Kupa obilježit će i dvoboj najboljih strijelaca Hrvatski Telekom Prve lige, Marko Livaja zaustavio se na 28 golova, a Josip Drmić zabio je 21. Sigurno je da će njih dvojica biti 'glavne figure' i na ovoj utakmici.

  • +9
Rijeka - Hrvatski dragovoljac, 36. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Ovo je prilika za trofej. To je razlog zbog kojeg sam se vratio u Hajduk. U prvenstvu se može malo kalkulirati, ali ovo je finale Kupa, potpuno drugačija utakmica nego u prvenstvu', rekao je Marko Livaja te se osvrnuo na Rijeku:

'Rijeka je dobra momčad i bit će teška utakmica, jer je iza nas naporna sezona', zaključio je najbolji strijelac HT Prve lige.

Glavni sudac utakmice je Fran Jović iz Zagreba, pomagat će mu Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Kruno Šarić iz Županje, a četvrti sudac je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline. VAR sudac je Ante Čuljak iz Zagreba, a asistent VAR suca Igor Krmar, također iz Zagreba.

Istaknimo i to da će, osim što se Hajduk i Rijeka bore za trofej, pobjednik finala 'preskočiti' i jednu stepenicu u europskim kvalifikacijama. Tako će osvajač Kupa u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu krenuti od 3. pretkola, dok će onaj tko izgubi morati u Europu od 2. pretkola.

Kako je izgledao polazak Armade za Split pokazali su u priloženom videu: