OTTO BOŽANSTVO

Grčka iznenadila u Ukrajini i izborila SP

18.11.2009 u 21:02

Bionic
Reading

Njemački trener na grčkoj klupi Otto Rehhagel još je jednom donio veliku radost u Grčku. Nakon osvojenog europskog naslova 2004, Nijemac je odveo Grčku i na njezin drugi SP. Do uspjeha su stigli u Ukrajini pogotkom Dimitrosa Saplingidisa

Grčka je sasvim sigurno opet u transu. Njezini su nogometaši, nakon 0:0 iz prve utakmice, uspjeli u Donjecku stići do velike 1:0 pobjede te izboriti drugo sudjelovanje na završnicama svjetskog prvenstva. Otto Rehhagel tako je sasvim sigurno izborio mjesto u sportskoj povijesti Grčke, jer s ovom je reprezentacijom već osvojio europski naslov 2004. u Portugalu.

Pogodak vrijedan odlaska na SP postigao je Dimitros Salpigidis u 31. minuti nakon izvrsnog proigravanja Georgiosa Samarasa. Ukrajinci su do kraja utakmice vršili pritisak na grčka vrata, ali osim udaraca s distance nisu uspijevali stvoriti izgledniju priliku.

Grčkoj će nastup u JAR-u biti tek drugo sudjelovanje na SP, dosada su jedini put nastupili 1994. u SAD-u gdje su izgubili sve tri utakmice uz razliku pogodaka 0:10.

Ukrajinci su također dosad na SP-ima bili samo jednom, i to 2006. godine, a čak su triput zapinjali u dodatnim kvalifikacijama. Za SP 1998. u Francuskoj izbacila ih je Hrvatska, za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji kobna je bila Slovenija, a sada su ih zaustavili Grci.

DONJECK: Donbas Arena. Gledatelja: 35.000. Sudac: Benquerenca (Portugal).
Strijelac: 0:1 Salpingidis (31).

UKRAJINA: Pjatov; Kobin, Kučer, Hačeridi, Rakicki; Alijev (Seleznjov, 57), Timoščuk, Mihalik (Gaj, 66), Jarmolenko (Gusev, 69); Milevski, Ševčenko
GRČKA: Tzorvas; Vintra, Moras, Papastathopoulos (Pliatsikas, 29), Kyrgiakos, Spiropoulos; Karagounis, Katsouranis; Salpigidis, Charisteas (Tziolis, 71), Samaras (Gekas, 63)