LUDNICA NA SLJEMENU

Grange bolji za pet stotinki od Ivice, Šamšalu prvi bodovi

07.01.2009 u 08:40

Bionic
Reading

Pred više od 15 tisuća gledatelja na Sljemenu je održana utrka muškog slaloma u kojoj je slavio Grange, sa samo pet stotinki prednosti nad Ivicom Kostelićem. Odličan je bio i Dalibor Šamšal te došao do prvih bodova u karijeri

U fantastičnoj atmosferi koju su napravili navijači na Sljemenu hrvatski su skijaši napravili fantastičan rezultat. Ivica Kostelić je ponovio rezultat iz prošle godine te je još jednom osvojio drugo mjesto, a druga odlična vijest je i rezultat Dalibora Šamšala, koji je završio na 21. mjestu.

Okupana maglom, staza na Sljemenu drugi put je dočekala najbolje skijaše svijeta koji su u Zagrebu vozili slalom Svjetskog kupa. Ivica Kostelić je prvu vožnju odvozio jako dobro. Nakon relativno sporije vožnje u prvom dijelu staze u drugom je podigao ritam i na kraju prvu vožnju odvozio u vremenu 54,18, što je bilo dovoljno za drugo mjesto, iza Francuza Jean-Baptistea Grangea. Zanimljivo je istaknuti da je i prošle godine Ivica također bio drugi nakon prve vožnje. Treće mjesto pripalo je Talijanu Patricku Thaleru, koji je zaostao za Grangeom 49 stotinki. Odlična vijest za hrvatsko skijanje je bilo i 11. mjesto Dalibora Šamšala u prvoj vožnji.

I dok je prva vožnja održana po magli, druga se vozila u puno boljim uvjetima. Kako se približavao trenutak kad hrvatski skijaši trebaju krenuti niz padinu, tako je rasla i euforija na dupkom ispunjenim tribinama na Sljemenu. Kao 11. plasirani iz prve vožnje prvi je krenuo Dalibor Šamšal, koji je odličnim rezultatom iz prvog dijela napravio velik posao. Šamšal je drugu vožnju odvozio bez velikog rizika i na kraju završio utrku na 21. mjestu te tako osvojio svoje prve bodove u karijeri u Svjetskom kupu.

I onda je počela ludnica. S vrha je krenuo Ivica Kostelić, bodren tisućama navijača koji su bili uz najboljeg hrvatskog skijaša cijelu utrku. Iako je imao malih problema na stazi, Ivica je ipak uspio doći do cilja kao prvoplasirani prije nastupa Grangea

Sve oči bile su uprte u fantastičnog Francuza koji je nije podlegao pritisku i na kraju je završio na prvom mjestu, samo pet stotinki ispred našeg Ivice.
'Kad sam prošao kroz cilj u prvoj vožnji i vidio da sam deseti, mislio sam da je greška. Nisam mogao vjerovati. U drugoj sam se vozio tek toliko da dođem do cilja. Bodovi mi jako trebaju', rekao je Šamšal.

Za razliku od njega, Natko Zrnčić-Dim je imao odlično prolazno vrijeme, ali je propustio jedna vrata.

'Nikad mi nije ispadanje ovako teško palo, čak sam i suzu pustio.'

Ni ovo izdanje sljemenske utrke nije moglo proći bez velike Janice Kostelić

'Ivicu ljudi gaze i to mu je bio samo još veći poticaj za ovakav rezultat.

Zanimljivo je bilo vidjeti Janicu kako drugu utrku gleda klečeći.

'Bio je sjajan, nije mi žao što je Grange pobijedio. Da je Ivica bio loš, imali bismo za čime žaliti. Svaka čast obojici', završila je sestra Kostelić