SINKRONIZIRANO PLIVANJE

Graciozan sport kao stvoren za sirene

15.09.2019 u 15:51

Bionic
Reading

Sinkronizirano plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i ritmičko plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s glazbom. To je kombinacija plivanja, sportsko-ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi. Hrvatski akademski klub sinkroniziranog plivanja Mladost najstariji je klub sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj. Djeluje od 1992. godine, već dugih 27 godina odgaja generacije djevojka i djevojčica. Klub broji osamdesetak članica, što natjecateljica, što početnica...

I ove sezone upisujemo nove članice. Upisi u novu sezonu odvijaju se od 9. rujna do kraja mjeseca. Upisi i testiranja su svaki utorak i četvrtak u 8 ili 17 sati na Bazenu Mladost (Jarunska 5)!

Za testiranje potrebno je ponijeti badić, ručnik, šlape za bazen i sušilo za kosu. Za upise nije potrebno nikako pred znanje, dovoljno je da dijete zna plivati, a donje dobne granice za upise nema.

Sinkronizirano plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Ovo je sport koji razvija snagu, izdržljivost, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor. U sinkroniziranom plivanju natječe se u pet disciplina: pojedinačno (solo), parovi (duet), mješoviti pravi (mix duet), ekipno (team) i kombinacija (free combination). Ekipa se najčešće sastoji od osam plivačica, dok se kombinacija sastoji od 10. Sinkronizirano plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. Sinkronizirano plivanje se često smatra ženskim sportom, ali u posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji i za muškarce (dječake).

Svaki trening sastoji se zagrijavanja na suhom, zatim zagrijavanjem u vodi, nakon čega dolazi glavni dio treninga gdje je naglasak na tehnici ili koreografskom dijelu, a potom slijedi završni dio treninga u kojem se baziramo na opuštanju i istezanju. Osim treninga u vodi djevojke imaju i 'suhe' treninge, na kojima se uvježbavaju elementi gimnastike, baleta, plesa i sl.

Redovitim treniranjem sinkroniziranog plivanja jednako se razvijaju sve mišićne skupine. Osim toga, ovo je sport koji potiče i solo i ekipne discipline, razvija se i svjesnost o kolektivu i pripadanje istom, ali i osobni razvoj pojedinca. Ozljede u sinkroniziranom plivanju su minimalne.

Zanimaju vas neke od tajni sinkroniziranog plivanja? Otkrit ćemo vam samo neke...

Kvačica za nos – pomaže plivačicama da im voda ne ulazi u nos prilikom izvođenja figura ispod površine vode. Plivačice rezervne kvačice 'skrivaju' unutar svojih kupaćih kostima jer zbog velike gužve ispod vode često im se otrgnu s nosa

Želatina – u ovoj prilici ona se ne koristi za kolaže već za održavanje savršene frizure tijekom izvođenja koreografija

Kupaći kostimi - ukrašeni su šljokicama i koriste se da uljepšaju izvedbu koreografije i učine je izražajnijom

Šminka - ističe crte lica plivačica, a njihov smiješak ostavlja dojam lakoće izvedbe

Sve dodatne informacije moguće je dobiti na:

- inbox na Facebook SINKRO MLADOST

- mail: haksp.mladost@gmail.com