NOVI TERENI U SVETOM MARTINU

Golf pomalo dobiva svoje mjesto i u Hrvatskoj

26.09.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Novi golf-tereni u Svetom Martinu na Muri, sa svim popratnim sadržajima, od mondenog hotela do simulatora igre, samo su dokaz da i u Hrvatskoj taj sport dobiva na sve većem značenju

Premda u Hrvatskoj još uvijek nije posve zaživio i iako je interes za golf u prosjeku puno manji od europskog i svjetskog, ipak se i kod nas nešto događa. Svake godine sve je veći broj turnira, osmišljavaju se planovi za izradu novih igrališta, osnivaju se novi klubovi, a da je to velik posao a ne samo sport, ne zanemarujući pritom amatere u odnosu na profesionalce, svjedoči i nedavno otvorenje velikog Spa & Golf Resorta u Svetom Martinu na Muri.

Poznato je da je golf skup sport; upisnine u klubove katkad su astronomske, čak i u Hrvatskoj, iznajmljivanje terena s devet ili više rupa nerijetko samo za nekoliko sati košta i nekoliko desetaka ili čak stotina eura, a oprema je sve samo ne uobičajena i jeftina. No, unatoč svemu tome, unazad nekoliko desetljeća golf se proširio svijetom i zauzeo vrlo visoko mjesto na ljestvici popularnih sportova. Naravno, tomu itekako pridonose profesionalni igrači poput Grega Normana, Bena Hogana, Toma Morisa i Tigera Woodsa, te amateri kao što su Michael Jordan, Bill Clinton i ostali, a i sve veći broj satelitskih programa koji populariziraju golf. Stoga nije čudno što je danas u Hrvatskoj gotovo stvar prestiža tko si može priuštiti igranje golfa ili čak biti vlasnik igrališta i kluba, koji je sastavni dio cijele priče.

Golf-tereni s devet rupa među prvima u Europi imaju grijane greenove od umjetne trave, čime se  istodobno štiti priroda zbog smanjene upotrebe pesticida i omogućuje igranje tijekom cijele godine

Najnoviji golf-teren u Lijepoj Našoj nedavno je otvoren u sklopu Toplica Sveti Martin nedaleko Čakovca. Uz hotel s četiri zvjezdice koji je pri svečanom otvorenju zadovoljavao kriterije čak i posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i čitavog niza ministara, političara i drugih javnih osoba, sami tereni, kažu ljubitelji golfa, zadovoljavaju vrlo visoke svjetske kriterije i očito nema sumnje da će i u ovim teškim recesijskim vremenima kandidata za napucavanje loptica prema rupama u zemlji biti sasvim dovoljno.

Golf-tereni u Svetom Martinu na Muri izrađeni su od umjetne trave i zbog mogućnosti grijanja na njima se može igrati gotovo cijele godine. Za početnike je izrađeno i golf-vježbalište, osnovana je škola golfa, a nabavljeni su i simulatori u zatovrenom prostoru na kojima golferi također mogu uživati. Cijene? Zapravo i nisu tako strašne. Recimo, za 50-ak eura može se dobiti trodnevna vikend-karta, a za 10-ak eura i palice, što ipak pomalo odudara od stereotipnog poimanja golfa kao izuzetno skupog sporta.

S obzirom na to da je već u pripremi prvi golf-turnir na terenima Svetog Martina na Muri, bit će zanimljivo vidjeti tko će od domaćih javnih osoba, od pjevača i političara do sportaša i gospodarstvenika, sudjelovati na tom itekako mondenom natjecanju. Ako se pojave samo Toni Kukoč i Dražen Ladić, poznati ljubitelji golfa ali definitivno amateri, ne sumnjamo da će interes javnosti za taj sport koji datira još od 14. stoljeća (premda su i stari Rimljani imali sport koji je bio vrlo sličan današnjem, modernom golfom) biti još veći.