MENADŽERSKA POSLA

Gobac: Prodajom Kopljara otplatili bi Balića

02.06.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Zoran Gobac (55) u rukometnom klubu Zagreb bio je igrač, tehnički direktor, direktor, dopredsjednik, glavni menadžer, a danas je predsjednik odbora za hitnost. U petak su zagrebaši proslavili 20. naslov prvaka Hrvatske, slavili su baš u svim sezonama otkako je Hrvatske lige, a na svima je i Gopčev potpis

'S obzirom na sve što su klub i reprezentacija osvojili u tih 20 godina, među perjanicama smo hrvatskoga sporta. Gledajući sveukupni imidž, rukomet je odmah iza nogometa, a RK Zagreb iza Dinama i Hajduka', ocjenjuje Gobac.

Zagrebaši od 40 domaćih trofeja imaju 38, ali umjesto pohvala čuju se kritike. Kao, nije zanimljivo?

'Biti stalno najbolji, biti u vrhu, nije lako. Dobio sam državno odlikovanje među prvim sportskim djelatnicima, zajedno s Mirkom Novoselom i Ćirom Blaževićem. Nekima sam postao problem nakon osvojenog olimpijskog zlata u Atlanti, rekli su mi to. Da se ne bavim rukometom koji ima vrhunske rezultate, nikome ne bih bio zanimljiv. Ovako, probleme rade sredine koje se ne mogu organizirati, koje su željele silom na vrh i potrošile mnogo novca, a nisu uspjele. Teško je srušiti Zagreb. Mi imamo najveći proračun u našoj ligi i ne smijemo si dopustiti da gubimo od onih koji imaju manje'.

Koliki je bio proračun u upravo završenoj sezoni?

'Oko četiri milijuna eura, zbog Lige prvaka'.

Kakav će biti u sljedećoj?

'Želimo ga sačuvati na istoj razini'.

I koliko očekujete da možete biti tim novcem konkurentni u Europi?

'Možemo se boriti za ulazak među osam najboljih, sa šest milijuna bili bismo sigurno među tih osam. Pogledajte: Lacković, naš igrač, vrhunski, Hamburg stoji u bruto iznosu oko 550 tisuća eura godišnje. A oni imaju deset Lackovića. Mi to ne možemo platiti'.

Je li prijelazni rok završio za Zagreb prije nego što je počeo?

'Što smo planirali, uglavnom smo i završili. Uzdamo se u rad, a zbog Regionalne lige, koja će nam biti dobra priprema, u Ligi prvaka bit ćemo jači 25 posto'.

A zbog recesije vam se posljednje tri godine smanjuje tržišna vrijednost momčadi.

'Mnogi klubovi žive od kredita i povećavaju dug. Mi imamo samo jedan koji smo uzeli za Balićev dolazak. Dio smo otplatili, ali to nam je omča oko vrata. Ne krijem, dođe li zadovoljavajuća ponuda, prodali bismo Marka Kopljara kako bismo pokušali riješiti taj kredit'.

Što je s privatizacijom kluba?

'Odustali smo, vidjeli smo neke negativne konotacije', odgovara Gobac.

Suradnja s Digitelom?

'Mi im rezultatima na terenu moramo omogućiti da nas što bolje prodaju. Mi to nismo znali napraviti, zato smo prepustili njima. Osnivanjem Regionalne lige zna se i što se prodaje: Zagreb će biti na TV-u 40 puta u sezoni, to može privući. Sada su igrači na potezu'.

Regionalna liga 'vuče' na bivšu YU-ligu.

'Ne, Mađari možda uđu već ove sezone, Austrijanci će dogodine. Dogovaramo s EHF-om i protok klubova prema eurokupovima'.