sve za pobjedu hrvatske

Glasni Velšani nisu uspjeli prekinuti snove hrvatskim igračima, ali ni ugasiti prekrasne prizore s Drave

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacije ove subote od 15 sati u osječkom Gradskom vrtu dočekuje reprezentaciju Walesa u sklopu kvalifikacija za Euro 2020. godine

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon točno godinu dana ponovno će u Osijeku igrati utakmicu. Ovog puta službenu, jer posljednja je bila prijateljska protiv Senegala, nakon koje su se Dalićevi izabranici uputili prema svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje su i stigli do povijesnog uspjeha odnosno srebrne medalje.

Sada su okolnosti nešto drugačije, jer u pitanju je službena utakmica protiv Walesa, u situaciji kada Hrvatska ne smije dopustiti novo prosipanje bodova, s obzirom na poraz kod Mađarske.

Iako se prije odabira Osijeka za domaćina ove utakmice nije pretpostavljalo da bi se Dalićevoj momčadi mogao dogoditi kiks u Budimpešti, dodjela organizacije vrijednim Slavoncima bila je, prema tradiciji jer u Osijeku se od 11 utakmica devet puta pobjeđivalo, između ostalog i dva puta protiv Walesa, mudra odluka.

  • +7
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u osječkom Gradskom vrtu Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

A da Slavonci uistinu s puno ljubavi dočekuju Hrvatsku vidjelo se već u petak, kada su naši reprezentativci iz Rijeke stigli u Slavoniju, po prizorima oko hotela Osijek, gdje odsjedaju hrvatski igrači.

Bilo je nekoliko izvješenih hrvatskih zastava na obližnjim lokalima, dok je pješački most preko Drave, a na kojeg puca pogled iz obližnjeg hotela, bio osvjetljen u bojama hrvatske trobojnice i prepoznatljivim crveno - bijelim bojama, koje asociraju na kvadratiće hrvatskog dresa.

Zanimljivo, taj su prizor gledali i velški navijači, koji su sjedili u obližnjim kafićima, te naravno pili u velikim količinama - pivo. A kada je most osvanuo u tim bojama, uslijedilo je velško desetminutno gromoglasno navijanje.

Valjda su ubrzo shvatili da se neće ugasiti pod njihovim decibelima, pa su nastavili s ispijanjem piva, ali su i dali mir hrvatskim nogometašima, da se dobro nasapavaju i odmore za iscrpljujućih subotnjih 90-tak minuta dvoboja.

Dio gostujućih navijača, bio je i u poznatoj osječkoj Tvrđi, ali tamo su bili puno uporniji, pa se njihova pjesma, pomješana s promilima, protegnula do ponoći.

Slavonci i dio hrvatskih navijača koji je stigao u Osijek iz ostalih gradova, ipak su mudro čuvali glasnice za utakmicu. Tek bi tu i tamo netko u našem dresu, prošao ispred lokala s gostima iz Walesa, i poslužio kao maneken za slikanje u navijačkim dresovima.