TRAG KOSTELIĆEVIH

Gipsova škola: Ivičini rekordi za koje možda niste znali

07.01.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Nije ništa novo reći da trofejna soba Kostelića treba biti iznimno prostrana i da će im uskoro trebati i muzej, ali 'pater familias' i idejni začetnik projekta Ante voli podsjetiti na malo more velikih ostvarenja koja su u sjeni najvećih ostvarenja

Svaku minutu provedenu s Antom Kostelićem smatram privilegijom, slučajnu zajedničku vožnju na sljemenskoj vučnici - izuzetnom. Čovjek i dalje izgleda dvostruko mlađe od svoje dobi, a u 77. godini i dalje je oštrouman i koncizan. Nije ni čudo, teško je zamisliti ispunjeniji, uspješniji i posloženiji život od njegovog.

Nekada vrhunski rukometni bek prometnuo se u najuspješnijeg hrvatskog trenera svih vremena, a neobičan izbor sporta (15 je godina bio rukometni trener do 1990. kada je započeo šampionski skijaški maraton) u kojemu će razvijati 'kućne šampione' puno je puta jednostavno znao objasniti.

'Nisam htio da mi uspjesi djece ovise o kvaliteti ili poštenju nekakvih sudaca. Tu smo važni samo mi i štoperica.'

Baš zato njihovi su rekordi egzaktni. 56 pobjeda u Svjetskom kupu, 114 postolja, deset olimpijskih medalja, još osam svjetskih (te im nikada nisu bile jako važne, ali uzeli su šest zlata...), te četiri velika i 13 malih kristalnih globusa. Ante jako voli rekorde. U glavi ima gotovo svaki kamenčić s trofejne staze i voli ih 'prevrtati'.


'Većina ljudi nema pojma što je sve Ivica postigao u karijeri. O Janici neću ni pričati, prespavali bi ovdje...,' počinje sjetni Gips koji je 'probavljao' 18. mjesto Ivice na svom brdu. Sada je realnost takva, ali Kostelići još ne pomišljaju na predaju i vjeruju u novi uzlet.

'Ivica bi u skoro svakoj državi svijeta bio najbolji slalomaš ikad. Samo u Švedskoj i Italiji bi bio iza leđa Stenmarku i Tombi. Da je Austrijanac, Nijemac, Amerikanac bio bi prvi. Zamisli se malo nad tim. Nitko na stazama u Švicarskoj nema više pobjeda od Ivice. Ni postolja. Niti u Kitzbühelu. Pazi, tamo su svi najveći frajeri stalno skijali,' ponosno radi kratku stanku tvorac 10 olimpijskih medalja.

'Ima toga koliko hoćeš, napisal sam i knjigu o tome. Uvijek je volio biti univerzalac i zato nam je posebno drag rekord da ima dvije najbrže pobjede u brzim i tehničkim dispciplinama. U Wengenu je osvojio slalom i pet dana kasnije pobijedio u Super G-u u Kitzbühelu. Koliko toga ima... Rekordi su tu da se ruše, ali neke će nam teško uzeti,' mirno završava ikona hrvatskog skijanja i dodaje:

'Za hrvatsko skijanje se nakon silaska Kostelićevih ne brinem. Zubčić je pokazao da je u stanju biti među najboljima, a nije ni mala stvar kada mala Ida Štimac osvoji Toppolino ili mladi Vukelić dominira u svojoj generaciji. Tu jednostavno imamo više talenta nego 'vani'...,' uvjeren je Ante. Trener koji zna.

Od 56 pobjeda Kostelića u Svjetskom kupu možda je najviše iznenadila ova...